Gebruiksinformatie redressiehelm

Op deze pagina staat alle gebruiksinformatie over de redressiehelmtherapie. We proberen je hier zo uitgebreid mogelijk te informeren over het gebruik van de redressiehelm. Je vindt hier het opbouwschema en tips wat je moet doen bij veel voorkomende bijwerkingen.

 

Hoe werkt een redressiehelm?

De helm bestaat uit twee delen die aan de bovenkant kunnen scharnieren. Deze twee delen worden met klittenbandjes bij elkaar gehouden. De helm is zo gemaakt dat hij geen druk geeft op het hoofd van je kindje. De helm maakt gebruik van de natuurlijke groei van de schedel. Dat werkt als volgt. In de helm is ruimte op de plaats waar het hoofdje is afgevlakt. Op de overige plekken van het hoofdje sluit de helm precies aan. Doordat de schedel groeit op de plekken waar de minste weerstand is, groeit de schedel daar waar ruimte is in de helm. Hierdoor wordt de afgeplatte kant steeds iets ronder. In de beginfase van de behandeling kun je de meeste verandering verwachten. Dit komt doordat de groeisnelheid van de schedel de eerste maanden het grootste is.

Behandelduur

Om ervoor te zorgen dat het resultaat zo goed mogelijk is, is het belangrijk dat je kindje de helm consequent draagt, namelijk 23 uur per dag. Het hoofdje van je kindje groeit namelijk de hele dag door. De behandeling stopt als je kindje ongeveer één jaar is. Tegen die tijd is de schedel zo hard geworden, dat het krachten van buitenaf kan weerstaan. Vanaf dat moment kan de schedel niet meer platter worden als kindje op zijn/haar hoofdje ligt.

Opbouwfase

Zoals gezegd, bereiken we het beste resultaat als je kindje de helm 23 uur per dag draagt. Daar werken we naartoe met een opbouwschema van drie dagen. Het is de bedoeling dat je kindje de helm steeds wat langer draagt en de pauzes ertussen steeds korter worden. In het begin kan het zijn dat er wat roodheid op het hoofdje ontstaat. Dit is echt normaal en verdwijnt meestal snel. Je kunt de helm weer opzetten als de roodheid verdwenen is.

Opbouwschema

          Dag                                                  Middagslaapje                  Nacht
Dag 1         1 uur op, ½ uur af                     Af                                              Af
Dag 2         2 uur op, ½ uur af                   Op                                            Af
Dag 3         3 uur op, ¼ tot ½ uur af        Op                                            Halve nacht
Dag 4         3 uur op, 10 min af                  Op                                            Hele nacht


Het uiteindelijke doel is, dat je kindje de helm 23 uur per dag draagt. Het uur dat je kindje de helm niet hoeft te dragen, kun je verdelen over de hele dag. We raden aan om meerdere korte pauzes over de hele dag te verspreiden om huidirritatie te voorkomen. Zet de helm bijvoorbeeld tijdens alle voedingen ongeveer 10 minuten af.

Op- en afzetten van de redressiehelm

Het makkelijkst is om je kindje aan te kijken als je de helm opzet. In het begin is het handig om de helm samen met iemand anders erbij op te zetten. De één houdt je kindje vast en de ander zet de helm op. Als je alleen bent, kun je je kindje het beste op de buik leggen of in een wipstoeltje zetten. Open de helm zo ver mogelijk. Hoe verder je de helm opent, hoe gemakkelijker het opzetten van de helm is. Zet de helm op het hoofdje van je kindje. Zorg dat de helm achterin de nek goed aangesloten zit en dat de voorrand boven de wenkbrauwen zit. Doe de helm goed dicht en sluit de klittenbandjes stevig. Bij het afzetten open je de helm eerst weer zo ver mogelijk.

Controleafspraken of tussentijdse vragen

Het hoofdje van je kindje groeit en de helm groeit natuurlijk niet automatisch mee. Daarom plannen we iedere 3 à 4 weken een controleafspraak in. De instrumentmaker controleert de maat van de helm en past het aan aan de groei van het hoofdje van je kindje. Natuurlijk kan het zijn dat je tussentijds vragen hebt of niet weet hoe je iets op moet lossen. Dan kun je altijd tussentijds contact met ons opnemen. Als het kan, geven we telefonisch advies, of we plannen op korte termijn een extra controleafspraak in.

Je kunt ons op werkdagen telefonisch of via e-mail bereiken. Kijk bij de contactgegevens voor het telefoonnummer of e-mailadres van de locatie waar je het spreekuur bezoekt.

Hygiëne

Maak de helm elke dag goed schoon. Neem de binnenkant van de helm af met een doekje met lauwwarm water. Zo verwijder je gemakkelijk losse huidschilfers of zweet. Daarna kun je de helm ontsmetten met alcohol (70% of 80%). Dit kun je net zo vaak doen als je zelf nodig vindt. Je kunt beter geen geen zeep gebruiken als je de binnenkant van de helm schoonmaakt. In sommige gevallen kan dit voor huidirritatie zorgen. Zet de helm af als je kindje in bad gaat of als je met je kindje gaat zwemmen. Zorg ervoor dat de helm droog blijft. Let er bijvoorbeeld op dat de haartjes van je kindje weer droog zijn voordat je de helm weer opzet.

Wat te doen bij:

Zweten

Het is normaal dat je kindje in de eerste weken van de behandeling meer zweet. Normaal gesproken verliest je kindje veel warmte via het hoofdje. Het lichaam moet eraan wennen om de warmte via het lichaam kwijt te raken. Houd daar in het begin ook rekening mee en let op de kleding die je je kindje aantrekt. Je kunt eventueel ook een dunner dekentje in bed leggen of ervoor zorgen dat het iets kouder dan normaal is op het kamertje van je kindje.

Let bij op de reactie van je kindje als het buiten warmer is dan 25° C. Zoek dan bijvoorbeeld een koeler plekje in de schaduw op. Als je kindje erg zweet en rood in het gezichtje wordt, dan is dat een teken dat hij of zij het te warm heeft. Zet dan het helmpje af.

Koorts

Heeft kindje koorts (38°C of hoger)? Zet dan het helmpje af. Je kindje moet dan zijn/haar warmte kwijt kunnen en dit gaat nog steeds het beste via het hoofdje. Als de koorts gezakt is en de temperatuur is weer normaal, kun je de helm weer opzetten. Bedenk wel, dat hoe langer de helm af geweest is, hoe langer je kindje er weer aan moet wennen.

Is je kindje een langere periode ziek geweest, begin dan na herstel weer met rustig opbouwen.

Roodheid

Soms ontstaat er roodheid op het hoofdje van je kindje tijdens de behandeling. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt dit het beste behandelen met Sudocrème® of Bepanthen® zalf. Houd de helm af totdat de roodheid verdwenen is. Mocht de roodheid langdurig aanhouden of steeds weer terugkomen, neem contact met ons op.