De voordelen van ProReva

Uw wensen staan centraal

Hoogstaande kwaliteit

Persoonlijke aandacht

Specialistische kennis

Ruim 45 jaar ervaring

Beenprothese als kunstwerk

Bart is klant bij ProReva sinds vijf jaar geleden zijn rechter onderbeen werd geamputeerd als gevolg van diabetes. “Een amputatie is een heftige ingreep. Zoiets overkomt je tamelijk onverwacht. Daar vraag je niet om”, vertelt Bart. Als we hem spreken, heeft hij net een operatie aan zijn goede voet achter de rug en heeft veel pijn. Maar daar merken we niet veel van. Bart is een vrolijke ras-optimist. Enthousiast vertelt hij zijn verhaal.

Waarom zou je je prothese verstoppen?
“Veel van mijn lotgenoten voelen schaamte en verbergen hun prothese liever. Ik dacht daar anders over!” Bart is namelijk ook kunstenaar en schildert onder de artiestennaam BaBu. Dat bracht hem op een idee. “Ik wilde mijn eigen kunst in mijn prothese laten verwerken. Ik wil niet dat er naar me gekeken wordt als een zielige patiënt, maar als een kunstenaar die met zijn eigen werk rondloopt. ProReva heeft dit voor me geregeld.” En het werkt. Nu het zomer is en hij in zijn korte broek rondloopt, krijgt hij regelmatig opmerkingen. “Wat ik veel hoor, is dat mensen het grappig vinden, zo’n kunstwerk op mijn koker. En dat is nou precies mijn bedoeling!”

Beenprothese als kunstwerk, de nieuwe versie naast de oude versie op de werkbank bij ProReva

Prothese als kunstwerk
Dat andere mensen zijn prothese ook als kunstwerk zien, bleek wel toen hij zijn werk exposeerde in Nunspeet. “Ik kon mijn prothese natuurlijk niet tentoonstellen, die heb ik nodig om te lopen”, lacht Bart. Hij had een mooie foto van zijn prothese laten inlijsten en die uitgeleend voor de expositie. “Een surveillant (zelf ook kunstenaar) was zo onder de indruk, dat hij de foto heeft gekocht. Ik legde hem uit dat het daadwerkelijke kunstwerk nog om mijn been zat. Maar dat maakte hem niet uit.” Vorige week werd de nieuwe prothese van Bart afgeleverd. Wederom voorzien van een kunstwerk van zijn hand. Hij wilde de buitenkoker van zijn oude prothese graag schenken aan de koper van de foto. “Toen ik hem de koker gaf, was hij ontroerd. Zo mooi! Ik ben blij dat ik dat heb kunnen doen.”

beenprothese als kunstwerk, samenwerking tussen BaBu en ProReva

Ook een kunstwerk op je prothese?
Als ervaringsdeskundige weet Bart hoe belangrijk is je prothese te accepteren als een stukje van jezelf. “Dat mijn eigen kunstwerk erop staat, helpt daarbij. Daarmee kan ik ook mijn persoonlijkheid benadrukken. Ik heb niet meer de behoefte om mijn prothese te verstoppen, maar heb het hierdoor om kunnen buigen naar iets positiefs.”

Bart wil lotgenoten graag helpen om ook een persoonlijk tintje aan hun prothese te geven. “Ik kan een tekening, foto of iets anders wat je belangrijk vindt in overleg omzetten in een kunstwerk, dat dan verwerkt kan worden in de koker. Leeftijd maakt niet uit. Dit is leuk voor kinderen en volwassenen!” Neem dus gerust contact op met Bart om je ideeën te bespreken. ProReva kan helpen bij de verdere verwerking.