Aangepast gamen

30-07-2021 12:00

Ties Klok, kinderfysiotherapeut bij Klimmendaal houdt ProReva op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van aangepast gamen. Mogelijk heb je Ties gezien in het nieuws of op social media, of gehoord op de radio? Hij verkondigt waar hij maar kan zijn boodschap dat iedereen moet kunnen gamen, ongeacht een beperking.

Tijdens de eerste lockdown vielen veel ouders en jongeren in een gat doordat ze ineens thuis zaten. Gamen is een prachtige methode om weer sociaal mee te kunnen doen. Dankzij gaming gaat er letterlijk een wereld open voor mensen met een beperking als zij zelf of met vrienden, familie of andere gamers kunnen spelen. Bij de Zorggroep Apeldoorn kon Ties bijvoorbeeld een aantal mensen met een spierziekte helpen om (weer) te gamen. Er zaten mensen bij die al 10 jaar niet meer actief waren. “Als ze een game spelen zijn ze even niet langer toeschouwer van hun eigen leven, maar hebben de regie terug”, vertelt Ties enthousiast. De beperking is dan even geen beperking meer.

Webinar

Op 8 juni organiseerde Klimmendaal het webinar “Aangepast Gamen” i.s.m. NMA Gaming, Rijndam en HiPerks.

Ties, enthousiast aanjager van dit evenement, praatte het hele webinar aan elkaar. Het gros van de deelnemers bestond uit behandelaars en therapeuten. Daarnaast waren er ook innovatiemedewerkers, ouders en gamers online, maar ook enkele collega’s van ProReva.
Het doel van het webinar was om kennis te delen en te bundelen en als aanzet naar een landelijk netwerk. Het uitgangspunt is om gamen voor iedereen toegankelijk te maken, zonder belemmeringen. Dat uitgangspunt ondersteunt ProReva van harte!

Elke mogelijkheid benutten

Ergotherapeute Sylvie Suikerbuijk vertelde over de website ik ga emb. EMB staat voor “elke mogelijkheid benutten”. De vader van een klant inspireerde haar om dit werk te doen. Hij zei: “Kan niet, bestaat niet. We kunnen tenslotte ook naar de maan!” Het team geeft niet snel op en blijft zoeken naar oplossingen. Er zijn aangepaste controllers in de handel van X-box en Logitec, maar ook maatwerkoplossingen om te gamen met je handen, voeten, ogen of mond. Kijk maar eens op de website van NMA gaming. Zij werken samen met Rijndam en Het Gehandicapte Kind.

Technisch Advies Team Klimmendaal

Klimmendaal heeft een Technisch Advies Team (TAT) in het leven geroepen. Zij adviseren mensen in het gebruik van technische hulpmiddelen op het gebied van communicatie, verplaatsen en vrijetijdsbesteding, zoals het gamen. Je kunt contact opnemen met het TAT via techadviesteam@klimmendaal.nl

Wat levert het op?

Juda was zo’n kind dat maar bleef vragen: “Ik wil gamen!” Hij lijdt aan SMA, type 1. Zijn wens kwam uit; dankzij een blaaspijpje kan hij nu gamen. Door te blazen springt zijn poppetje. Kevo heeft Duchenne. Met hulp van NMA Gaming is er een oplossing gevonden waardoor hij kan racen op de computer. Als zijn moeder vraagt: “Ben je blij dat je weer kunt gamen?” antwoordt Kevo blij en volmondig: “JA!” Lotte kan normaal gesproken nergens snel genoeg meekomen. Dankzij een aangepaste controller kan ze wel gamen met leeftijdgenoten. “Gamen is voor haar het enige contact dat ze heeft. Een klein dingetje voor ons is voor haar een wereld van verschil!”