Leefstijltip - eiwitten

28-12-2022 12:00

Eet per dag minstens 0,8 tot 1,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. 

Weeg je ongeveer 70 kg, dan heb je dus tussen de 55 en 125 gram eiwitten nodig.

Waarom eiwitten?

Eiwitten heb je nodig voor het herstellen en versterken van al je lichaamscellen, botten en spieren.  Doe je aan spieropbouw dan is het helemaal belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. En je voelt je eerder verzadigd.

Uit welke voeding haal je eiwitten?

Haal je je eiwitten alleen uit dierlijke producten? Nee hoor! Ook plantaardige producten bevatten eiwitten. Hieronder volgen een aantal groenten en fruit waarin veel eiwitten zitten (hoeveelheid eiwit per 100 gram)

 

Mais

9,2 gr.

Doperwten

5 gr.

Spruiten

3,8 gr.

Broccoli

3,3 gr.

Avocado

2,6 gr.

Spinazie

2,5 gr.

Dadels

2,2 gr.

Bramen

1,2 gr.

Banaan

1,2gr.

Kiwi

1 gr.

Sinaasappel

1 gr.

 

Verrassend he? Bijkomend voordeel is dat je je eerder verzadigd voelt met eiwitrijke voeding en je makkelijker op gewicht blijft. Groenten en fruit zitten ook barstensvol noodzakelijke vitamines en mineralen. Probeer ook zoveel mogelijk te variëren vooral met verschillende producten uit het seizoen.

Tips en recepten

Wil je tips of ben je op zoek naar recepten waar veel eiwitten in zitten? Neem dan gerust contact met ons op of houd het kookschrift van onze leefstijl- en vitaliteitscoach Mathilde in de gaten op de website van AH. Hier publiceren we de komende tijd steeds meer recepten.