Leefstijltip - spiermassa kweken

12-01-2023 12:00

Spiermassa kweken, helpt je om af te vallen

Wist je dat als je af wilt vallen, het helpt als je aan spieropbouw doet?

Spieren verbruiken als actief weefsel meer energie dan je “luie” vet. Zelfs als je slaapt. Een kilo spierweefsel verbruikt dagelijks 13 kcal, een kilo vetweefsel slechts 4,5 kcal. Met name de grote spieren zoals van je bovenbenen, armen en rug zijn goed voor verbranding. En als je aan krachttraining doet, verbeter ook nog je figuur! Genoeg redenen om regelmatig (2 à 3/wk) aan krachttraining te doen. En 20 minuten per keer is al voldoende.

Mannen hebben grotere spieren

Over het algemeen hebben mannen grotere spieren dan vrouwen. Daarom vallen zij ook makkelijker af als ze aan krachttraining gaan doen.

Wat doe jij om je spieren te trainen?

Ga je naar de sportschool bij jou om de hoek? Of ga je liever met dumbells en een online programma thuis aan de slag? Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet! Je kunt ook met een groepje in de buitenlucht krachttraining gaan doen. Dat is effectief, je motiveert elkaar en is ook nog eens heel gezellig!

 Hoe hou je meer bewegen wel vol?

  • Beweeg op vaste momenten van de dag. Dan hoef je er niet meer over na te denken en het bewegen wordt zo een automatisme. Net als aankleden en tandenpoetsen. Een tip is om direct sportkleding aan te trekken als je opstaat om krachtoefeningen te gaan doen of een stukje te gaan hardlopen. Of je maakt een wandeling direct na de lunch.
  • Maak concrete afspraken met jezelf. Hoe duidelijker hoe beter! Dus niet: “ik ga vaker wandelen”, maar: “ik wandel op maandag, woensdag en vrijdag een half uur om 19.00 uur in de avond.”
  • Ga iets doen wat je leuk vindt. Want iets doen wat je leuk vindt, houd je langer vol. Als je het stom vind om naar de sportschool of het zwembad te gaan, moet je een andere vorm van beweging kiezen die je wél leuk vindt.
  • Ga op zoek naar iemand die samen met je wil bewegen. Samen wandelen of sporten is niet alleen leuker, het is ook een stok achter de deur. Ga ook sporten als je net lekker warm op de bank zit of het weer niet optimaal is. Een hond kan ook een goede beweegpartner zijn!

Heb je hulp nodig?

Heb je geen idee wat je leuk vindt om te doen? Plan eens een gesprek met onze leefstijlcoach Mathilde. Zij kan je helpen om te ontdekken welke activiteit goed bij je past.

https://proreva.nl/oplossingen/leefstijl