Siliconen prothesen

Siliconen vingerprothesen en handprothesen

Als iemand een siliconen prothese draagt, valt dit vaak niet eens op. Dat komt omdat het materiaal zo natuurlijk is en de prothese levensecht wordt nagemaakt. Mede daardoor kan het dragen van een siliconen vingerprothese of handprothese je helpen bij de acceptatie als je (een deel van) je hand mist.
Maar het is niet alleen een cosmetische oplossing. Een siliconen vingerprothese helpt je aangedane hand namelijk ook met grijpen, vasthouden of oppakken, doordat de vingerprothese als tegengewicht of steun werkt.

Vervanging van hand of vinger(s)

Je gebruikt je handen de hele dag. Denk er maar eens over na, wat je handen doen: grijpen, vastpakken, gebaren, voelen, strelen, enzovoorts. Sterker nog, men beweert dat je handen iets kunnen zeggen over je persoonlijkheid! Geen wonder dat het flinke impact kan hebben als je (een deel van) je hand moet missen. Dan is een siliconen prothese een mooie oplossing.

Siliconen; prachtig materiaal!

Vinger- en handprothesen worden gemaakt uit hoogwaardige siliconen. Siliconen zijn goed bestand tegen hoge en lage temperaturen en UV-bestendig. Het draagcomfort is een ander groot voordeel van siliconen prothesen. Het materiaal is huidvriendelijk en de prothese wordt door vacuüm aan je stomp bevestigd. Als je een vingerprothese draagt, dan blijft de bewegingsvrijheid van je andere vingers ongestoord.

Aanmeten

Heb je een amputatie ondergaan, dan is je huid een half jaar na de laatste ingreep voldoende tot rust gekomen. Op dat moment kan er een prothese worden aangemeten. We luisteren goed naar je wensen en letten heel goed op details, zoals de kleur van je huid, plooien, aders, sproeten en nagels. Hierdoor wordt je prothese levensecht.

Onderhoud

Natuurlijk legt je instrumentmaker je alles uit over het onderhoud en gebruik van je prothese bij het afleveren. Het onderhoud is eenvoudig. We leggen het hieronder kort uit.

Je kunt de prothese wassen met water en pH-neutrale zeep. Als je dit regelmatig doet, blijft de prothese mooi. Je kunt de prothese ook uitkoken als deze erg vies is. Dit kan gewoon in een pannetje met water uit de kraan. Als je in een gebied met “hard water” woont, voeg dan een eetlepel natuurazijn toe aan het water.
We adviseren je je prothese in ieder geval 1x per maand uit te koken voor de hygiëne.