Aanvragen en aanmeten siliconen prothese

Als je kiest voor een siliconen prothese, moet je rekening houden met een aantal praktische stappen voor het aanvragen en aanmeten.

 

Heb je een amputatie ondergaan, dan moet de huid van je stomp stabiel zijn en voldoende tot rust zijn gekomen. Het herstel verloopt bij iedereen verschillend, maar reken op 3 tot 6 maanden na de laatste ingreep. Op dat moment kan er een prothese worden aangemeten.

Vergoeding door je zorgverzekeraar

Een siliconen prothese is een medisch hulpmiddel. Wil je voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking komen, dan heb je eerst een verwijzing naar de revalidatiearts nodig. Die verwijzing kun je aan je huisarts vragen. De revalidatiearts bespreekt met je welke prothese voor jou het meest geschikt is en schrijft een aanvraag voor een prothese die je laat aanmeten en maken bij een orthopedisch instrumentmaker.

Hoe maken we je prothese?

Na de aanvraag door de revalidatiearts krijg je een afspraak bij de prothesemaker van ProReva. We nemen uitgebreid de tijd voor je. We bespreken je wensen en verwachtingen. De prothesemaker maakt een gipsafdruk van je goede hand, vinger of voet of tenen en van je stomp. Samen met haar bepaal je de gewenste huidkleur. Ook maakt zij foto's en let heel goed op details, zoals plooien, aders, sproeten en nagels. Je kunt voor de uitvoering van je prothese zelf aangeven wat je wel of niet wilt. 

Voordat de definitieve prothese wordt gemaakt, krijg je eerst een proefprothese. Op die manier kunnen we de pasvorm en de afmetingen van je prothese goed bepalen. 

We streven ernaar je definitieve prothese er zo levensecht mogelijk uit te laten zien. Wees je er wel van bewust, dat een siliconen prothese niet mee zal kleuren met je huid, bijvoorbeeld als je huid bruiner wordt door de zon of verkleurt door de doorbloeding van je huid.