Driedaagse over amputatiezorg

14-04-2025 17:00

Van woensdag 9 t/m vrijdag 11 april 2025 organiseerde ForMotion Orthopedie een intensief en inspirerend programma rondom amputatiezorg. Centraal stond de komst van de internationaal bekende Zweedse CPO en onderzoeker Dr. Anton G. Johannesson en het thema hoe we met een systematische aanpak de kwaliteit van amputatiezorg kunnen verbeteren. Het belang van de juiste amputatietechniek, goed postoperatief beleid en innovatieve toepassingen zoals de Direct Socket werd deze drie dagen benadrukt.

Het programma begon woensdagavond met een informele kennismaking tussen Dr. Anton Johannesson en het team van ForMotion. In kleine kring spraken collega’s met hem over zijn jarenlange ervaring in de prothesiologie en zijn visie op de toekomst van amputatiezorg.

Nascholing en verdiepende gesprekken

Donderdagochtend vond de officiële nascholing voor zorgprofessionals plaats, waarin duidelijk werd dat een systematische benadering van amputatiezorg essentieel is voor goede uitkomsten. Bas Boswinkel, CPO en locatiemanager van ForMotion Orthopedie in Apeldoorn opende de bijeenkomst. Sprekers waren:

  • Dr. Anton G. Johannesson – CPO, onderzoeker en expert op het gebied van prothesiologie
  • Dr. Jan Paul Frölke – traumachirurg, Radboudumc
  • Dr. Ruud Leijendekkers – associate professor en fysiotherapeut, Radboudumc

Anton Johannesson benadrukte nog eens dat een prothese nooit een echt lichaamsdeel kan vervangen. Toch kunnen prothesedragers met de juiste amputatiezorg en begeleiding veel bereiken.

Het systemisch benaderen van amputatiezorg door het doorlopen van de stappen juiste amputatietechniek, ORD, post-up liner en Direct Socket levert een significante verkorting van revalidatieperiode op. – Dr. Anton G. Johannesson

Jan Paul Frölke liet zien hoe belangrijke keuzes in de operatiekamer invloed hebben op het hele revalidatieproces. Hij lichtte onder andere de skew flaps of sagittal flaps toe (ook wel de ‘vissenbek-techniek’ genoemd); operatietechnieken die zorgen voor betere wondgenezing en meer comfort bij het dragen van een prothese. Jaarlijks organiseert hij een masterclass over deze techniek bij het Radboudumc.

De ontwikkeling van amputatiezorg heeft lang stilgestaan. Deze nieuwe techniek geeft een bewezen beter resultaat. – Jan Paul Frölke


Ruud Leijendekkers sprak over het belang van samen beslissen. Prothesegebruikers moeten niet alleen betrokken worden, maar ook echt invloed hebben op keuzes in hun behandeltraject. Hij benadrukte het gebruik van het principe stepped care, waarbij zorg en prothesevoorzieningen worden afgestemd op de persoonlijke situatie van de eindgebruiker.


Complex waar het moet, simpel waar nodig. – Ruud Leijendekkers

Round table met vakgenoten

In de middag vond een besloten "round table" meeting plaats met een selecte groep genodigden, bestaande uit artsen, fysiotherapeuten en orthopedisch technologen uit de regio Zwolle. Tijdens deze sessie gingen deelnemers met elkaar in gesprek over ontwikkelingen binnen de amputatiezorg, gedeelde ervaringen en nieuwe kansen in de samenwerking tussen zorgdisciplines in de keten.

Masterclass Direct Socket 

Op vrijdagochtend volgde de afsluiting van het programma: een praktische masterclass 'Direct Socket aanmeten', onder leiding van Anton Johannesson. Onze prothesespecialisten leerden hoe deze innovatieve aanmeetmethode zorgt voor een snellere en comfortabelere prothesevoorziening.

Samen werken aan betere amputatiezorg

We kijken met trots en dankbaarheid terug op deze drie dagen. De grote belangstelling en de betrokkenheid van alle deelnemers laten zien hoe belangrijk kennisdeling in de keten is. Samen blijven we leren, verbeteren en bouwen aan de best mogelijke amputatiezorg in Nederland.

🔗 Meer lezen?:
Artikel over sagittal flaps techniek
Kwaliteitsstandaard prothesezorg