Verschillende soorten borstprothesen
Een goede borstprothese benadert je eigen borst in grootte en vorm zo goed mogelijk. Er zijn verschillende soorten borstprothesen verkrijgbaar. De diverse fabrikanten maken borstprothesen die er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk en de keuze is groot. ProReva helpt je graag om een keuze te maken die het beste bij jou past.
De meeste borstprothesen zijn gemaakt van siliconen. Hieromheen zit een flinterdun (huidkleurig) laagje; een soort folie. Wanneer je een goede borstprothese hebt, is deze zacht, soepel, flexibel en zo natuurlijk mogelijk van vorm. Een goede borstprothese gaat lang mee en behoudt zijn vorm. Bovendien neemt het de temperatuur van je lichaam aan. Borstprothesen zijn in iedere huidskleur leverbaar.
Normaal gewicht
Alle borstprothesen zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar. Het gewicht van een borstprothese komt in het algemeen overeen met het gewicht van je gezonde borst, zodat er evenwicht is. Alle borstprothesen zijn zowel symetrisch als asymetrisch leverbaar.
Lichtgewicht
Soms blijkt een gewone borstprothese te zwaar te zijn. Dan is het mogelijk om een lichtgewicht variant te nemen. Deze is in sommige gevallen wel 30% lichter. Het voordeel is dat dit een ontlasting van armen, nek of schouders oplevert. Als je een grotere cupmaat of lymfeoedeem hebt, is dit bijvoorbeeld een goede keuze. Bovendien is een lichtgewicht borstprothese heel goed geschikt om te dragen bij het zwemmen.
Deelprothese/schaalprothese
Het kiezen voor een borstprothese is niet altijd het gevolg van een totale borstamputatie. In sommige gevallen worden oneffenheden of maatverschillen gecorrigeerd. Er kan sprake zijn van een maatverschil na een borst-besparende operatie, een borstreconstructie of een borst die in groei is achtergebleven. Schaal- of deelprothesen kunnen met of zonder hechtlaag in de beha gedragen worden.
Plakprothesen
Veel vrouwen kiezen voor een zogenaamde contactprothese. Deze hecht door een plaklaag direct op de huid. Een plakprothese ziet er heel natuurlijk uit. Andere voordelen van een plakprothese zijn de ontlasting van armen, nek of schouders. Net als de lichtgewicht variant is de keuze voor plakprothese aan te raden bij een grote cupmaat of lymfeoedeem. Soms is het beter niet te direct te kiezen voor een plakprothese, bijvoorbeeld wanneer er een litteken nog niet volledig is genezen, of als er nog aanvullende behandelingen nodig zijn.
Zwemprothesen
Zwemprothesen zijn beduidend lichter in gewicht dan de “gewone borstprothese’’. Deze zijn speciaal ontwikkeld om te dragen tijdens het zwemmen. Zwemprothesen worden in de regel niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. In principe kun je de borstprothese die je overdag draagt, ook rustig dragen in het zwembad.
Tepelset
Borstprothesen zijn standaard voorzien van een kleine tepel. Misschien vind je wel dat er een te groot verschil is met de tepel op je natuurlijke borst. Dan kunnen we ook een losse tepelset leveren. Deze tepelset wordt met een speciale hypoallergene lijm of met een siliconen contactlaag aangebracht, zodat er geen verschil meer zichtbaar is.
Op de website van Silima kun je meer lezen over en de diverse soorten borstprothesen bekijken.