Siliconen vingerprothese voor ringvinger

Wat kan een siliconen vingerprothese voor je betekenen als je na een traumatische amputatie de top van je ringvinger moet missen? Onze klant vertelt: “Ik ben heel blij met mijn prothese. Handen zijn zo zichtbaar en expressief. Voor mijn gevoel kon iedereen meteen zien dat ik een stuk van mijn vinger mis. Het is voor mij een heel prettig idee dat het niet meer opvalt als ik mijn prothese draag. Dat biedt me een stukje zelfvertrouwen.”

Impact van een amputatie

Het missen van een stuk lichaamsdeel heeft meer impact dan je denkt. Mevrouw staat actief in het leven, is praktisch ingesteld en denkt in mogelijkheden. Toch zijn er beperkingen die ze niet voorzien had.  “Hoewel ik heel nuchter ben en niet snel klaag, merk ik op steeds meer vlakken wat de gevolgen zijn. Ik kon de eerste drie maanden niet autorijden en moest mijn werk in de zorg opgeven. Ook het bespelen van mijn muziekinstrument werd een uitdaging door het ontbreken van mijn ringvinger. Soms word ik wakker van pijn in de top van mijn ontbrekende vinger. Ik denk dat dat fantoompijn is?” Ze merkte ook dat ze minder kracht in haar hand heeft door het ontbreken van een stukje ringvinger. “Ik wandel graag en lang, helemaal samen met mijn honden. Ik merk dat ik het minder goed verdraag als de honden aan de lijn trekken.”

Levensecht, geen levend materiaal

Hoewel een siliconen prothese een levensechte kopie is van iemands gezonde vinger en bijna niet opvalt, moet je er wel rekening mee houden dat het een echte vinger nooit kan vervangen. Zo kleurt een prothese niet mee met veranderingen van je huid. Je huid verandert continue van kleur door temperatuur, (zon)licht, activiteiten en aandoeningen. Daarom zal er altijd wat kleurverschil te zien zijn. Dat merkte mevrouw ook: “Floortje en ik hebben de kleur van mijn prothese bepaald in het voorjaar, toen mijn hand licht verkleurd door de zon was, om de huidkleurverschillen in de winter en zomer zo klein mogelijk te houden. Ik kwam onlangs hartstikke bruin terug van vakantie. En ja, dan zie je het verschil ineens wel heel erg goed.”

Onverwachte voordelen van een siliconen vingerprothese

Toch blijkt haar vingerprothese veel meer op te lossen dan voorheen gedacht. “Het bespelen van mijn blaasinstrument lukt weer zonder aanpassingen en de pijn in mijn stomp is zo goed als nihil zolang ik de prothese draag. En ik durf weer leuke ringen te dragen!”, vertelt mevrouw blij. “Het is toch geen gezicht om een mooie, modieuze ring om een stompje te dragen? Met de prothese om staat het weer prachtig! En ik kan gewoon de nagel lakken, zolang ik maar zorg dat de siliconen niet in aanraking komen met bijtende stoffen, zoals nagellakremover.”

Meer weten?

Floortje Geurtjens, onze specialist in siliconen maatwerk, kan je vragen beantwoorden en advies geven over de verschillende mogelijkheden. je kunt haar bereiken via ProReva in Apeldoorn. Bel haar gerust of stuur een e-mail: 055 - 543 09 00 of info@proreva.nl