Handtherapie

Soms werken je handen of vingers niet goed meer als gevolg van een aandoening, een operatie of na een breuk of ander letsel. Merk je dat dagelijkse handelingen als wassen, aankleden, een maaltijd klaarmaken of klusjes in huis een uitdaging zijn geworden? Of dat je taken op je werk niet meer goed kunt uitvoeren? Dan kan handtherapie bij onze ergotherapeut helpen.

Naar de ergotherapeut voor handtherapie

Meestal word je voor handtherapie verwezen door een (huis)arts of specialist in het ziekenhuis.

Je kunt bij ProReva een afspraak maken voor de behandeling bij de handtherapeut van Klimmendaal. De ergotherapeuten van Klimmendaal zijn ervaren specialisten op het gebied van handen. Deze behandelaren zijn goed opgeleid en weten door jarenlange ervaring wat de gevolgen kunnen zijn van je aandoening.  

Hoe verloopt de behandeling bij de handtherapeut?

Afspraak maken

Neem contact op met de receptioniste van ProReva in Apeldoorn. Ze noteert je gegevens, schrijft je in om ervoor te zorgen dat je ingepland wordt voor een intakegesprek bij een handtherapeut van het handenteam. De planner van Klimmendaal neemt contact met je op om je in te plannen op het spreekuur.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek wordt vastgesteld wat je knelpunten en je hulpvragen zijn. Jullie bespreken wat je wilt bereiken en welke doelen je hebt. Zo maken we voor jou een behandelplan op maat. Het doel van handtherapie is dat je weer zo zelfstandig mogelijk, met minder pijn en soepeler je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.

Behandelingen handtherapie

Tijdens handtherapie leer je verschillende technieken en krijg je oefeningen die je helpen om je handfunctie te verbeteren of te herstellen. Je krijgt bijvoorbeeld oefeningen om kracht, mobiliteit en coördinatie van je hand te verbeteren. Ook kan de handtherapeut je adviezen geven over het gebruik van hulpmiddelen of aanpassingen thuis, onderweg en op het werk.

Hoe lang duren je afspraken?

Iedere behandeling duurt ongeveer 30 minuten en wordt gepland bij Klimmendaal aan de Arnhemseweg 11 in Apeldoorn. Soms is het handig om een afspraak bij jou thuis te maken, om je thuissituatie goed te beoordelen. Dat spreek je af met je behandelaar. Je moet rekening houden met gemiddeld zes afspraken om je doelen te halen.

Vergoeding van handtherapie

We hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland en regelen de administratie voor de vergoeding. 

Een behandeling bij een ergotherapeut in de eerste lijn wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor maximaal 10 uur per jaar. Houd wel rekening met de hoogte van je eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je ieder jaar eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. Soms is ergotherapie opgenomen in de aanvullende verzekering, dan vergoedt je verzekeraar meer behandeluren.

Wil je zeker weten wat er in jouw geval wordt vergoed, kijk dit dan na in je polisvoorwaarden of vraag het na bij je zorgverzekeraar.