Functionele Electro Stimulatie (FES)

 

Een FES-systeem is een modern en slim hulpmiddel waarmee het mogelijk is om verlamde of inactieve spieren weer te kunnen bewegen. Dit gebeurt door middel van neurostimulatie; dat houdt in dat je met een stroomimpuls op de zenuw de spier weer activeert. FES staat voor Functionele Elektrische Stimulatie.

Als je niet gebruikte spieren opnieuw activeert, verbeter je bovendien de bloedsomloop en de beweging van gewrichten. En door te bewegen krijgen je spieren weer een betere conditie.

Verschillende systemen

ProReva is leverancier van verschillende FES-systemen:

Het team van specialisten bij ProReva is speciaal opgeleid om een FES-systeem aan te meten.

Werking

Het systeem bestaat uit een manchet dat je rond het onderbeen draagt. Vervolgens worden er elektrodes op de zenuwen geplakt. Tijdens het lopen geeft het systeem heel precies kleine stroomstootjes af aan de zenuwen. Deze prikkels helpen de voetheffers bij het buigen. Hierdoor loop je weer soepeler en veiliger.

Klapvoet

Na een CVA of bij MS kampen veel mensen met een klapvoet (dropvoet). Als je een klapvoet hebt, zie je dit terug in de manier waarop je loopt. Je balans is vaak niet goed. En door spierzwakte of een verlamming kun je je voet tijdens het lopen minder goed heffen. Dit beperkt je in het lopen, terwijl bewegen zo goed voor je is. Een FES-systeem kan je helpen om weer soepeler te lopen. Ook kan het gebruik van een FES-systeem je coördinatie en evenwicht verbeteren, waardoor de kans op struikelen of vallen verminderd wordt. Wandelen kost minder energie, omdat je een externe prikkel krijgt. Hierdoor kun je verder lopen.

Kom ik in aanmerking voor een FES-systeem?

Een FES-systeem is geschikt voor mensen die lopen met een klapvoet. Deze aandoening wordt veroorzaakt door letsel aan het zenuwstelsel. Daar is vaak sprake van bij de volgende aandoeningen:

  • Multiple Sclerose (MS)
  • Hersenbloeding (CVA)
  • Cerebrale Parese (CP)
  • Incomplete dwarslaesie
  • Traumatisch hersenletsel
  • Insufficiëntie van de voetheffers

Om te beoordelen of een FES systeem de juiste oplossing is, kun je het best een vrijblijvende afspraak maken met een van onze FES specialisten. Je kunt terecht bij onze vestigingen in ApeldoornHilversum of Zwolle.