Onderhoud en gebruik van steunkousen

Een medische steunkous gaat ongeveer 6 maanden mee, als de kousen elke dag gedragen worden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 2 stuks of 2 paar medische compressiekousen (vanaf drukklasse 2) per jaar. Dat ligt eraan of je kousen voorgeschreven krijgt voor één been of voor beide benen. 

Je kunt er zelf voor zorgen dat je steunkousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten. Hieronder geven we enkele tips.

Aantrekken en uittrekken

Als je net nieuwe kousen hebt, raden we je aan om ze voor het eerste gebruik een keer te wassen. Dat zorgt voor een goede pasvorm en helpt mee om ze makkelijker aan te trekken.

Trek je steunkousen voorzichtig aan en uit om schade aan het materiaal te voorkomen. Let op dat je geen haaltjes aan je nagels hebt. Korte nagels en gladde nagelranden voorkomen dat je je kous bij het aan- of uittrekken kapottrekt.

We raden je aan om rubberen handschoenen of een aantrekhulp te gebruiken. We hebben diverse aantrekhulpmiddelen op voorraad. Tijdens het passen van de kousen kunnen we uitleggen hoe je deze hulpmiddelen gebruikt.

Draag je kousen niet ’s nachts, tenzij je arts dat voorschrijft.

Verzorging van je huid en je voeten

Door het dragen van steunkousen, kan je huid uitdrogen. Verzorg je huid daarom goed en houd je huid goed schoon. Je kunt bijvoorbeeld voor het slapen gaan een vocht inbrengende crème gebruiken. Bij ProReva kun je een fijne gel met aloë vera kopen. Let op dat je de huidverzorging niet aanbrengt vlak voor het aantrekken van je kous. Wil je dat wel, laat het product dan eerst even goed intrekken! Oliën of lotions kunnen de elasticiteit van je kous namelijk aantasten.

Verzorg je teennagels en vijl je nagels glad. We raden je aan om om overmatig eelt van je voeten te (laten) verwijderen.

Wassen

Zweet, talg of andere vuildeeltjes tasten de elasticiteit van je steunkousen aan. Was je kousen dus zo vaak mogelijk. In de verpakking van je steunkousen zit altijd een wasvoorschrift van de fabrikant. De meeste steunkousen kun je gewoon in de wasmachine wassen op een lage temperatuur.

speciaal wasmiddel van Juzo voor (elastische) steunkousen, te koop bij ProReva

Je kunt het best een mild wasmiddel gebruiken. ProReva verkoopt een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Handig! Want dan weet je zeker dat je een wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor je steunkousen. Vermijd in ieder geval het gebruik van een vlekkenmiddel of wasverzachter en let op dat er geen bleekmiddel of andere agressieve chemicaliën in het wasmiddel zitten dat je gebruikt.

Drogen

Wring je steunkousen niet uit en laat ze drogen aan de lucht, door ze plat neer te leggen. Je kunt overtollig water voorzichtig uit je kousen drukken, door ze op te rollen tussen twee droge handdoeken.

Droog je kousen in ieder geval nooit in de wasdroger, op de verwarming of in de zon. Directe hitte of zonlicht kunnen de elasticiteit verminderen.

Vermijd scherpe voorwerpen

Draag je ringen of armbanden? Doe deze dan even af als je je kousen aantrekt. Scherpe voorwerpen zoals sieraden, (lange) nagels of ruwe oppervlakken kunnen je steunkousen beschadigen.

Let er bij het aantrekken van je schoenen goed op, dat er geen kleine steentjes, zand of andere vuildeeltjes in zitten.

Controleer je steunkousen regelmatig

Door regelmatig goed te bekijken of er sprake is van slijtage, gaten, ladders of verminderde elasticiteit voorkom je dat je kousen te weinig druk geven. Neem contact met ons op als je vermoedt dat je kousen aan vervanging toe zijn.

Extra paar of extra steunkous

Draag je dagelijks steunkousen? Het is belangrijk dat je minimaal om de andere dag schone steunkousen aantrekt. Het is dus handig om een extra kous of extra paar te hebben. Zo kun je ze dagelijks omwisselen en behoudt elke kous of elk paar langer zijn elasticiteit.

Stel je vragen aan onze compressietherapeuten

We leggen je altijd duidelijk uit hoe je je kousen op de juiste manier aantrekt of onderhoudt. Maar misschien weet je dat niet meer precies als je na je afspraak thuiskomt. Is er iets onduidelijk? Dan kun je altijd contact opnemen om je vragen te stellen.