Onderhoud siliconen prothese

Onderhoud

Natuurlijk legt onze prothesemaker je ook alles uit over het onderhoud en gebruik als je prothese wordt afgeleverd. Het onderhoud is echt eenvoudig. In het kort komt het hierop neer. 

Je kunt silicone schoonmaken met warm water en pH-neutrale zeep zonder toevoegingen (zoals Ecover, Neutral of Seepje) en gebruik eventueel een zachte borstel. Spoel de prothese na het wassen goed af en droog deze voorzichtig af met een schone doek. 
Als je prothese erg vies is, kun je deze ook uitkoken. Dit kan gewoon in een pan met ruim water uit de kraan. Als je in een gebied met “hard water” woont, is het verstandig om een eetlepel natuurazijn toe te voegen aan het water.

We adviseren je om je prothese dagelijks schoon te maken voor de hygiëne.

Voorkom oprekken of beschadiging

Ga voorzichtig om met je prothese; als je herhaaldelijk trekt aan de rand of een andere plek kan je prothese oprekken of zelfs scheuren. Gebruik geen (scherpe) voorwerpen of nagels bij het aan- en uittrekken, hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan die mogelijk niet meer te repareren zijn.

Adviezen voor een lange levensduur

Gebruik van crème of vetten

Vermijd dat je prothese in contact komt met crèmes of vetten. Als je een een lotion of crème voor je huid gebruikt, wacht dan minstens 30 minuten met het aantrekken van je prothese tot de crème volledig in je huid is ingetrokken.

Ruwe oppervlakten

Pas op met ruwe oppervlakken om te voorkomen dat er laagjes van de prothese afschuren.

Voorkom verkleuren

Zelfbruinende crèmes en donkere stoffen van bijvoorbeeld suède handschoenen, donkere spijkerboeken, sokken en andere donker gekleurde kleding kunnen afgeven en uiteindelijk in het materiaal dringen. Ook tabak of sieraden van ander materiaal dan zilver en goud kunnen leiden tot verkleuring van de prothese.

Bewaaradvies

Bewaar de prothese in een luchtdoorlatende verpakking en op een veilige plek, buiten bereik van huisdieren en kinderen.