Beenprothese

beenprothese | ProReva, orthopedisch maatwerk

 

Beenprothese (kokerprothese) op maat

Een beenprothese maken we helemaal op maat voor jou in onze eigen werkplaats.

Hoe maken we een beenprothese op maat? We beginnen met het maken van een gipsafdruk of scan van je stomp. Hiervan maken we een mal. Om die mal wordt de koker je prothese gevormd. Dit is de basis voor je prothese. Onder de koker wordt een buis en een voet gemonteerd.

Er wordt eerst een proefkoker gemaakt. Als de proefkoker klaar is, krijg je een uitnodiging om deze te komen passen. Dan volgt de pasfase. Tijdens de pasfase kun je de prothese in je eigen omgeving testen. Zo kun je bepalen of je prothese echt goed zit. En beoordelen of de prothese goed past bij je dagelijkse bezigheden. Op die manier kunnen we nog eventuele aanpassingen doen, voor je je definitieve prothese krijgt.

Zo zorgen we ervoor dat je definitieve prothese helemaal bij je past!

Osseointegratie (klikprothese)

Voor sommige mensen die problemen blijven ervaren bij het dragen van een kokerprothese is de keuze voor een zogenaamde klikprothese (osseointegratie) een optie. Het verschil met een kokerprothese is dat een klikprothese direct aan het bot wordt bevestigd. Om een klikprothese te kunnen dragen is een operatie nodig. Er wordt namelijk en een metalen pen in het bot van de stomp aangebracht. Ook wordt er een opening (stoma) in de huid gemaakt. Op die manier kun je je prothese met een adapter aan die pen klikken. Bij een klikprothese is geen prothesekoker meer nodig.

Als je meer wilt weten over de techniek, de operatie of de voordelen en nadelen, lees dan de informatiefolder van Korter Maar Krachtig of op de website van het Radboud MC.
De operatie wordt op twee plekken in Nederland uitgevoerd: het Radboud MC in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens de technische spreekuren in het Radboud MC is altijd een orthopedisch technoloog van ProReva aanwezig.

Meer informatie over de osseointegratie-prothese/ klikprothese:

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/osseointegratie-klikprothese

https://www.osseointegration.eu/

Cosmetiek

We besteden ook veel aandacht aan het uiterlijk en de afwerking, ofwel “de cosmetiek” van de prothese. We maken je prothese zo veel mogelijk naar jouw wensen. De standaard afwerking van een prothese is een overtrek van schuim. Je kunt echter ook kiezen voor andere afwerking. We kunnen ook siliconen beenovertrekken maken. Je kunt ook kiezen voor een andere opvallende, kleurige afwerking, zoals een moderne cover van Limb-art

Wat je ook in gedachten hebt, bespreek je wensen met je instrumentmaker. We denken graag met je mee; er is heel veel mogelijk.

 

Service en onderhoud

Ook nadat je beenprothese is afgeleverd, kun je blijven rekenen op onze service en begeleiding. We nodigen je periodiek uit voor een controle afspraak. Tijdens die controle afspraken beoordelen we de pasvorm en bespreken we of je prothese nog aan je wensen voldoet. Heb je tussentijds zelf vragen? Dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

 

Meer weten?

Wil je graag een afspraak maken voor een adviesgesprek of een second opinion? Je bent van harte welkom. Een adviesgesprek of second opinion zijn altijd vrijblijvend bij ProReva.

 

Handige links

Er zijn diverse websites waar je praktische informatie kunt vinden over amputaties en beenprothesen. Je kunt op onderstaande links ook ervaringsverhalen lezen of terecht voor lotgenotencontact.

Korter maar Krachtig – patiëntenvereniging

https://www.ossur.com/nl-nl/prothesen/informatie-voor-prothesegebruikers

Zorginstituut Nederland – kiesbeter.nl