Afwijkende schedelvormen

Er kan sprake zijn van een afwijkende schedelvorm, zoals scheefgroei of een afgeplat hoofd. Deze afvlakkingen ontstaan vaak door een voorkeurshouding. Soms is de voorkeurshouding al in de baarmoeder aanwezig. Als gevolg van een voorkeurshouding wordt de schedel op één plek belast. De belaste zijde kan dan afvlakken. Er zijn verschillende schedelvorm afwijkingen. We leggen de verschillen hieronder uit.

 

Plagiocefalie

Plagiocefalie is een asymmetrische schedelvorm, soms ook met asymmetrie in het gezicht en een asymmetrische stand van de oren.

Brachycefaliel

Brachycefalie is een symmetrische afvlakking van het achterhoofd met een zichtbare verbreding van de schedel.

Craniosynostose

Een afwijkende schedelvorm kan ook ontstaan door het vroegtijdig dichtgroeien van de schedelnaden (craniosynostose). De schedel van je kindje heeft meerdere schedelnaden. Afhankelijk van de naad die te vroeg gesloten is, kunnen verschillende schedelvorm-afwijkingen ontstaan.

Op de website van het Radboud umc kun je teruglezen hoe de diagnose en behandeling van craniosynostose verloopt. Er zijn ook ouders die hun ervaring delen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Matz.
Als er sprake is van craniosynostose, zal de neurochirurg er in veel gevallen voor kiezen om je kindje te opereren. Het team kinderneurochirugie van het Radboud umc en de orthopedisch technologen van ProReva werken nauw samen als in het nazorgtraject een redressiehelm wordt geadviseerd. 

Onze werkwijze

Als je kindje een redressiehelmhelm moet dragen is de zorg voor je kindje in goede handen bij het helmenteam van ProReva. Ons helmenteam bestaat uit ervaren specialisten. Tijdens de hele behandeling houden we goed in de gaten of alles naar wens verloopt. Hiervoor plannen we regelmatig een controleafspraak. En mocht je tussendoor vragen hebben, dan kun je ons altijd bellen.

Intake

Tijdens je eerste afspraak met je kindje beoordelen we of een redressiehelm (of babyhelm) noodzakelijk is. Je krijgt hierover altijd eerlijk advies. Tijdens je afspraak is er alle ruimte om vragen te stellen. We onderzoeken je kindje en als de fysiotherapeut een PCM-meting heeft gedaan, bespreken we die met je. Met een PCM-meting wordt de vorm van de schedel vastgelegd.