De voordelen van ProReva

Uw wensen staan centraal

Hoogstaande kwaliteit

Persoonlijke aandacht

Specialistische kennis

Ruim 45 jaar ervaring

Gebruiksinformatie redressiehelm

Gebruiksinformatie

Op deze pagina staat alle gebruiksinformatie over de redressiehelmtherapie. We proberen u hier zo uitgebreid mogelijk te informeren over het gebruik van de redressiehelm, u vindt hier het opbouwschema en tips wat u moet doen bij veel voorkomende bijwerkingen. 

Hoe werkt een redressiehelm?

De helm bestaat uit twee delen die aan de bovenkant kunnen scharnieren. Met klittenbandjes aan beide zijden worden de delen bij elkaar gehouden. De helm is zo gemaakt dat hij geen druk geeft op het hoofd van uw kindje. De helm maakt gebruik van de natuurlijke schedelgroei. Er is ruimte in de helm gemaakt op de plaats waar het hoofdje is afgevlakt; de rest van het hoofdje wordt omsloten door de helm. De schedelgroei zoekt de weg van de minste weerstand, waardoor de ruimte zich vult. Hierdoor wordt de afgeplatte zijde steeds iets ronder. In de beginfase van de behandeling zal de meeste verandering plaatsvinden. Dit komt doordat de groeisnelheid van de schedel de eerste maanden het grootste is.

Behandelduur 

Om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen met de helmtherapie is het belangrijk om de helm consequent (= 23 uur) te dragen. Het hoofdje van uw kindje groeit de hele dag door. De behandeling wordt voortgezet tot ongeveer de eerste verjaardag van uw kindje. Tegen die tijd is de schedel zo hard geworden, dat het de krachten van buitenaf kan weerstaan. Vanaf dat moment kan de schedel niet meer platter worden wanneer uw kindje op zijn/haar hoofdje ligt.

Opbouwfase 

Om het beste resultaat te halen, dient uw kindje de helm 23 uur per dag te dragen. Hier wordt naar toe gewerkt met een opbouwschema van drie dagen. Het is de bedoeling dat uw kindje de helm steeds wat langer draagt en de pauzes ertussen steeds korter worden. In het begin kan het zijn dat er wat roodheid op het hoofdje ontstaat. Dit is volstrekt normaal en dit zal binnen korte tijd verdwijnen. De helm kan weer op zodra de roodheid verdwenen is.

Opbouwschema
Dag Middagslaapje Nacht
Dag 1 1 uur op, ½ uur af Af Af
Dag 2 2 uur op, ½ uur af Op Af
Dag 3 3 uur op, ¼ tot ½ uur af Op Halve nacht
Dag 4 3 uur op, 10 min af Op Hele nacht

 

Het uiteindelijke doel is, dat uw kindje de helm 23 uur per dag draagt. Het resterende uur kunt u naar eigen inzicht verdelen over de hele dag. Om huidirritatie te voorkomen is het aan te raden om meerdere korte pauzes over de dag te verspreiden. Zet de helm bijvoorbeeld tijdens alle voedingen ongeveer 10 minuten af.

Op- en afzetten van de redressiehelm

Het opzetten van de helm gaat het gemakkelijkst als u uw kindje aan kunt kijken. In het begin is het handig om de helm samen met iemand anders erbij op te zetten, zodat de één uw kindje vast kan houden en de ander de helm op kan zetten. Bent u alleen, dan kunt u bij het opzetten van de helm uw kindje het beste op de buik leggen of in een wipstoeltje zetten. Open de helm zo ver mogelijk. Hoe verder u de helm opent, hoe gemakkelijker het opzetten van de helm wordt. Zet de helm op het hoofdje van uw kindje. Zorg dat de helm achterin de nek goed aangesloten zit en dat de voorrand boven de wenkbrauwen zit. Doe de helm goed dicht voordat u de klittenbandjes stevig sluit. Bij het afzetten opent u de helm weer zo ver mogelijk voordat u hem af zet.

Controleafspraken of tussentijdse vragen

Omdat uw kindje groeit en de helm niet automatisch meegroeit, wordt er om de 3 à 4 weken een controleafspraak voor u en uw kindje ingepland. De orthopedisch technicus zal de maat van de helm controleren en aanpassen aan de groei van het hoofdje van uw kindje. Mochten er zich tussen de controles door onverhoopt problemen voordoen, dan kunt u altijd eerder contact met ons opnemen. We proberen u telefonisch te adviseren of we plannen op korte termijn een extra controleafspraak in.

Bij vragen of problemen kunt u ons op werkdagen telefonisch of via e-mail bereiken. Kijk bij de contactgegevens voor het telefoonnummer of e-mailadres van de locatie waar u het spreekuur bezoekt.

Hygiëne

Maak de helm elke dag goed schoon. Dit doet u met een doekje met lauwwarm water, neem hiermee de binnenkant van de helm af. Zo verwijdert u gemakkelijk de losse huidschilfers en zweetrestjes. Daarna kunt u de helm ontsmetten met alcohol (70% of 80%). Dit mag u net zo vaak doen als u zelf nodig vindt. Gebruik liever geen zeep bij het reinigen van de binnenkant van de helm, dit kan voor irritatie op de huid zorgen. De helm mag niet gedragen worden wanneer uw kindje in bad gaat of als u met uw kindje gaat zwemmen. Zorg ervoor dat de helm droog blijft. Let er bijvoorbeeld op dat de haren van uw kindje weer droog zijn voordat u de helm weer opzet.

Wat te doen bij:

Zweten 

Het is normaal dat uw kindje in de eerste weken van de behandeling meer zweet. Dit komt omdat uw kindje normaal veel warmte verliest via het hoofdje. Het warmteverlies zal omgeschakeld worden naar het lichaam. Geef uw kindje ook de mogelijkheid om die omschakeling te maken. Houdt daarom in het begin rekening met de kleding die uw kindje draagt. Ook eventueel een dunner dekentje in bed of een lagere omgevingstemperatuur zijn mogelijkheden om zweten te verminderen.

Let bij hogere buitentemperaturen (+25°C) op de reactie van uw kindje. Probeer uw kindje in een koelere omgeving te houden. Wanneer het te warm wordt voor uw kindje (let op: zweten en roodheid in het gezicht), zet dan het helmpje af.

Koorts 

Zet de helm bij koorts (38°C of hoger) af. Uw kindje moet zijn/haar warmte kwijt kunnen en dit gaat nog steeds het beste via het hoofd. Zet de helm weer op als de lichaamstemperatuur weer normaal is. Hoe langer de helm af geweest is, hoe langer uw kindje er weer aan moet wennen. Is uw kindje een langere periode ziek geweest begin dan weer met rustig opbouwen.

Roodheid 

U kunt roodheid ontdekken op het hoofdje van uw kindje tijdens de behandeling. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het beste kunt u dit behandelen met Sudocrème® of Bepanthen® zalf. Houd de helm af totdat de roodheid verdwenen is. Mocht de roodheid langdurig aanhouden of steeds weer terugkeren, neem contact op met de orthopedisch technicus bij ProReva.

Nieuws van ProReva

Spreekuren ProReva Noord Veluwe

20-04-2021 ProReva is actief met diverse spreekuren in de regio Noord Veluwe. Klanten in deze regio kunnen vanaf 23 april 2021 terecht bij ProReva in Harderwijk of Nunspeet. Vanaf die datum zijn wij niet langer actief in Putten (Woonzorgcentrum De…

Lees dit nieuwsbericht

ICT update ProReva

ProReva voert vanaf donderdag 8 april vanaf 17.00 uur een grootschalige ICT-update uit. We streven ernaar om maandag 12 april weer volledig operationeel te zijn. Tijdens de verhuizing van onze server-data en software-updates blijven onze agenda’s zoveel mogelijk beschikbaar, maar…

Lees dit nieuwsbericht

AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN

Rond de feestdagen in april en mei hanteert ProReva enkele aangepaste openingstijden. Houdt u er rekening mee dat we op enkele dagen gesloten zijn? Reguliere openingstijden Onze reguliere openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00-12.15 uur en…

Lees dit nieuwsbericht