Armprothesen

 

Expertisecentrum voor armprothesen

ProReva Zwolle en Vogellanden zijn samen erkend expertisecentrum voor armprothesen. We kunnen je alle informatie geven over de mogelijkheden, hoe je kunt functioneren met een armprothese, maar ook wat de voor- en nadelen zijn.

Als je een arm verliest of als je een kindje krijgt met een korte arm staat je wereld op zijn kop. En dat is zeker niet alleen omdat je lichamelijk op een andere manier om moet leren gaan met je arm of hand. Mentaal moet je ook een behoorlijke schok verwerken. Zeker als het om een onverwachte of acute amputatie gaat. Als je vader of moeder wordt van een kindje dat geboren wordt met een korte arm, heb je vast veel vragen.

 

Hulpmiddelen

Kinderen die geboren worden met een korte arm, zijn vaak erg handig zonder hulpmiddelen. Met bijvoorbeeld handrevalidatie kun je leren om handelingen op een andere manier te doen. Er kunnen situaties zijn of ontstaan, die je beperken in handelingen. Denk bijvoorbeeld aan sturen met één hand als je op de fiets zit of een boterham in stukjes snijden. Als dit niet lukt, dan zijn er allerlei slimme en relatief eenvoudige hulpmiddelen te maken. Je kunt hierbij denken aan aangepast bestek, fietsstuuraanpassing, hulpmiddelen om muziek te maken of een aanpassing voor het sporten, bijvoorbeeld om je tennisracket, golfstick of hockeystick goed te kunnen hanteren.

 

Soorten armprothesen

Je kunt ook kiezen voor een armprothese. Er zijn verschillende soorten armprothesen:

  • cosmetische prothese
    Een dergelijke prothese zorgt ervoor dat het ontbreken van een lichaamsdeel minder opvalt en dat je lichaam beter in balans komt.
  • lichaamsbekrachtigde armprothese
    Bij dit type prothese kun je de prothesehand sluiten of openen door je schouder of elleboog te bewegen.
  • myo-elektrische prothese
    Hierbij wordt de prothesehand aangestuurd door een elektrische motor. De motor reageert op elektroden die het aanspannen van de buig- en strekspieren in de arm registreren.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd starten met een armprothese, bijvoorbeeld met een kruipprothese vanaf een half jaar. Maar je kunt ook op latere leeftijd starten.

 

Van aanvraag tot verstrekking

Hoe het voelt om een armprothese te dragen en hoe je een armprothese aanstuurt, kun je uitproberen met behulp van een prothesesimulator of een proefprothese.
Als je eenmaal gekozen hebt voor een bepaald type armprothese, dan wordt een aanvraag ingediend bij de zorgverzekeraar. Nadat de zorgverzekeraar toestemming heeft gegeven, kunnen we je definitieve armprothese aanmeten. Daarna kun je starten met de prothesetraining, meestal bij een ergotherapeut van het revalidatiecentrum.