Beenprothese (kokerprothese) op maat
Een beenprothese maken we helemaal op maat voor jou in onze eigen werkplaats.
Er zijn twee manieren om een kokerprothese te maken. De traditionele manier om een kokerprothese te maken gaat als volgt. We beginnen met het maken van een (gips)afdruk of scan van je stomp. Op basis hiervan maken we een mal. Om die mal wordt de koker je prothese gevormd. Dit is de basis voor je prothese. Onder de koker wordt een buis en een voet gemonteerd. Als je een amputatie boven de knie hebt, dan monteren we ook een knie. Hier kun je meer lezen over de onderdelen van een prothese.
Er wordt eerst een proefkoker gemaakt. Als de proefkoker klaar is, krijg je een uitnodiging om deze te komen passen. Dan volgt de pasfase. Tijdens de pasfase kun je de prothese in je eigen omgeving testen. Zo kun je bepalen of je prothese echt goed zit. En kun je beoordelen of de prothese goed past bij je dagelijkse bezigheden. Zo kunnen we eventueel nog aanpassingen doen, voor je je definitieve prothese krijgt.
Sinds kort kunnen we ook op nieuwe, veel snellere manier een kokerprothese voor je maken. We bieden ook de mogelijkheid van Direct Socket: een prothese in één dag!
Zo zorgen we ervoor dat je definitieve prothese helemaal bij je past!
Osseointegratie (klikprothese)
Als je problemen blijft houden bij het dragen van een kokerprothese kun je kiezen voor een zogenaamde klikprothese (osseointegratie). Het verschil met een kokerprothese is dat een klikprothese direct aan het bot wordt bevestigd. Om een klikprothese te kunnen dragen is een operatie nodig. Er wordt namelijk en een metalen pen in het bot van de stomp gezet. Ook wordt er een opening (stoma) in de huid gemaakt. Op de metalen pen klik je met een adapter de prothese vast aan je been. Bij een klikprothese is geen prothesekoker meer nodig.
Als je meer wilt weten over de techniek, de operatie of de voordelen en nadelen, lees dan de informatiefolder van Korter Maar Krachtig of kijk op de website van het Radboud MC.
De operatie wordt op twee plekken in Nederland uitgevoerd: het Radboud MC in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens de technische spreekuren in het Radboud MC is altijd een orthopedisch technoloog van ProReva aanwezig.
Meer informatie over de osseointegratie-prothese/ klikprothese:
https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/osseointegratie-klikprothese
https://www.osseointegration.eu/
Cosmetiek
We besteden ook veel aandacht aan het uiterlijk en de afwerking, ofwel “de cosmetiek” van de prothese. We maken je prothese zo veel mogelijk naar jouw wensen. De standaard afwerking van een prothese is een overtrek van schuim. Je kunt echter ook kiezen voor andere afwerking. We kunnen ook siliconen beenovertrekken maken. Je kunt ook kiezen voor een opvallendere afwerking, zoals een beenprothese cover.
Wat je ook in gedachten hebt, bespreek je wensen met je instrumentmaker. We denken graag met je mee; er is heel veel mogelijk.
Service en onderhoud
Ook nadat je beenprothese is afgeleverd, kun je blijven rekenen op onze service en begeleiding. We nodigen je periodiek uit voor een controle afspraak. Tijdens die controle afspraken beoordelen we de pasvorm van je prothese en bespreken we of je prothese nog aan je wensen voldoet. Heb je tussentijds zelf vragen? Dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.
Meer weten?
Wil je graag een afspraak maken voor een adviesgesprek of een second opinion? Je bent van harte welkom. Een adviesgesprek of second opinion zijn altijd vrijblijvend bij ProReva.
Handige links
Er zijn diverse websites waar je praktische informatie kunt vinden over amputaties en beenprothesen. Je kunt op onderstaande links ook ervaringsverhalen lezen of terecht voor lotgenotencontact.
Korter maar Krachtig – patiëntenvereniging
https://www.ossur.com/nl-nl/prothesen/informatie-voor-prothesegebruikers