Vergoeding en kosten helmtherapie

Als je kindje in aanmerking komt voor een redressiehelm of babyhelm wil je natuurlijk graag weten wat de kosten en vergoeding voor helmtherapie zijn. Op deze pagina informeren we je hierover.

 

Bij ProReva betaal je vanaf 1 januari 2024 € 1.382 (incl. 21% btw) voor helmtherapie 

Tot 31 december 2022 kostte een redressiehelm inclusief alle behandelingen € 1.318,-. In verband met stijging van de kosten zijn we genoodzaakt de prijs te verhogen per 1 januari 2024. Voor een all-in bedrag meten we de helm van je kindje deskundig aan en maken we de helm precies op maat. Alle controles en eventuele aanpassingen zijn inbegrepen.

Soms groeit het hoofdje van een baby zo snel, dat het nodig is om een tweede helm te maken. Hier doen wij niet moeilijk over. Mocht het nodig zijn, dan is ook de tweede helm is inbegrepen in de prijs. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan tijdens de helmtherapie.

Vergoeding door de zorgverzekeraar?

Helmtherapie wordt sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de babyhelm en de helmtherapie nog wel vanuit een aanvullend pakket. Hiervoor kun je het beste bij je eigen zorgverzekering nakijken hoe je bent verzekerd of bij je verzekeraar navragen of je in aanmerking komt voor vergoeding.

Voor vergoeding heb je een verwijzing van een medisch specialist nodig

Ben je aanvullend verzekerd en kom je in aanmerking voor een vergoeding? Let dan wel op dat je een verwijzing van bijvoorbeeld een kinderarts hebt. Voorwaarde is dat een medisch specialist jullie kindje heeft doorverwezen voor een redressiehelm. Wellicht goed om te weten: een consultatiebureauarts is geen medisch specialist!

Zonder een relevante verwijzing worden declaraties afgewezen door de zorgverzekeraars. 

Uitzondering: craniosynostose valt onder vergoedingen basisverzekering 

De behandeling van craniosynostose (het vroegtijdig sluiten van één of meer van de schedelnaden) vormt hierop een uitzondering. De helmtherapie valt dan onder medisch specialistische zorg en wordt wel vanuit de basisverzekering vergoed. Ook in dit geval heb je wel een verwijzing van de kinderarts of een andere medisch specialist nodig.

Bijzondere bijstand zorgkosten

In bepaalde situaties kun je een beroep doen op bijzondere bijstand voor zorgkosten. De regeling verschilt per gemeente. We adviseren je wel tijdig contact op te nemen met de gemeente of je hiervoor in aanmerking komt en hoe de procedure in jouw gemeente verloopt.