Vergoeding en kosten helmtherapie

Als je kindje in aanmerking komt voor een redressiehelm of babyhelm wil je natuurlijk graag weten wat de kosten en vergoeding voor helmtherapie zijn. Op deze pagina informeren we je hierover.

 

Bij ProReva betaal je vanaf 1 januari 2023 € 1.317 (incl. 21% btw) voor helmtherapie 

Tot 31 december 2022 betaal je € 1.194,-. In verband met stijging van de kosten zijn we helaas genoodzaakt de prijs te verhogen per 1 januari 2023. Het is wel een all-in bedrag. Hiervoor meten we de helm van je kindje deskundig aan en maken we de helm precies op maat. Ook alle controles zijn inbegrepen.

Soms groeit het hoofdje van een baby zo snel, dat het nodig is om een tweede helm te maken. Mocht dit nodig zijn, dan doen wij hier niet moeilijk over; dan is ook de tweede helm is inbegrepen in de prijs. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan tijdens de helmtherapie!

Vergoeding door de zorgverzekeraar?

Helmtherapie wordt sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de babyhelm en de helmtherapie nog wel vanuit een aanvullend pakket. Hiervoor kun je het beste bij je eigen zorgverzekering nakijken hoe je bent verzekerd of bij je verzekeraar navragen of je in aanmerking komt voor vergoeding.

Uitzondering

De behandeling van craniosynostose (het vroegtijdig sluiten van één of meer van de schedelnaden) vormt hierop een uitzondering. De helmtherapie valt dan onder medisch specialistische zorg en wordt wel vanuit de basisverzekering vergoed. Je hebt een aanvraag van de kinderarts of medisch specialist nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Bijzondere bijstand zorgkosten

In bepaalde situaties kun je een beroep doen op bijzondere bijstand voor zorgkosten. De regeling verschilt per gemeente. Wij adviseren je wel tijdig contact op te nemen met de gemeente of je hiervoor in aanmerking komt en hoe de procedure in jouw gemeente verloopt.