De beenprothese van Bart

Bart is klant bij ProReva sinds zijn rechter onderbeen werd geamputeerd als gevolg van diabetes. “Een amputatie is een heftige ingreep. Zoiets overkomt je tamelijk onverwacht. Daar vraag je niet om”, vertelt Bart. Als we hem spreken, heeft hij net een operatie aan zijn goede voet achter de rug en heeft veel pijn. Maar daar merken we niet veel van. Bart is een vrolijke ras-optimist. Enthousiast vertelt hij zijn verhaal.

Waarom zou je je prothese verstoppen?

“Veel van mijn lotgenoten voelen schaamte en verbergen hun prothese liever. Ik dacht daar anders over!” Bart is namelijk ook kunstenaar en schildert onder de artiestennaam BaBu. Dat bracht hem op een idee. “Ik wilde mijn eigen kunst in mijn prothese laten verwerken. Ik wil namelijk niet dat er naar me gekeken wordt als een zielige patiënt, maar als een kunstenaar die met zijn eigen werk rondloopt. ProReva heeft dit voor me geregeld.” En het werkt. Als het zomer is en hij in zijn korte broek rondloopt, krijgt hij regelmatig opmerkingen. “Wat ik veel hoor, is dat mensen het grappig vinden, zo’n kunstwerk op de koker van mijn beenprothese. En dat is nou precies mijn bedoeling!”

Prothese als kunstwerk

Dat andere mensen zijn prothese ook als kunstwerk zien, bleek wel toen Bart zijn werk tentoonstelde tijdens een expositie in Nunspeet. “Ik kon mijn prothese natuurlijk niet beschikbaar stellen, want die heb ik nodig om te lopen”, lacht Bart. Daarom had hij een mooie foto van zijn prothese laten maken en inlijsten. Bart vertelt: “Een surveillant (zelf ook kunstenaar) was zo onder de indruk, dat hij de foto heeft gekocht. Ik legde hem uit dat het daadwerkelijke kunstwerk nog om mijn been zat. Maar dat maakte hem niet uit.” Nadat de nieuwe prothese van Bart klaar was -ook weer met een kunstwerk van zijn hand- wilde hij de buitenkoker van zijn oude prothese graag aan de koper van de foto schenken. “Toen ik hem de koker gaf, was hij ontroerd. Zo mooi! Ik ben blij dat ik dat heb kunnen doen.”

Ook een kunstwerk op je prothese?

Als ervaringsdeskundige weet Bart hoe belangrijk het is je prothese te accepteren als een stukje van jezelf. “Het helpt mij dat mijn eigen kunst erop staat. Daarmee kan ik mijn persoonlijkheid benadrukken. Ik heb niet meer de behoefte om mijn prothese te verstoppen, maar kan het hiermee ombuigen naar iets positiefs.”

Bart wil lotgenoten graag helpen om ook een persoonlijk tintje aan hun prothese te geven. “Ik kan een tekening, foto of iets anders wat je belangrijk vindt in overleg omzetten in een kunstwerk. Dit kan dan verwerkt worden in je koker. En je leeftijd maakt niet uit. Het is leuk voor kinderen en volwassenen!” Neem dus gerust contact op met Bart om je ideeën te bespreken. ProReva kan helpen bij de verdere verwerking.