Armprothese voor fitness

ProReva maakte een armprothese voor fitness voor Fred. Fred verloor door een ongeluk op het werk zijn linkerhand. In het dagelijks leven gebruikt hij de iLimb, een myo-elektrische hand. Voor zijn werk gebruikt hij een haakprothese. Inmiddels is hij behoorlijk gewend aan zijn hulpmiddelen en wordt hij in zijn werk en dagelijks leven nog nauwelijks beperkt in zijn handelingen.

Inspiratie van YouTube

Op YouTube stuitte hij op een video van een fanatieke sporter die met één arm toch kon trainen met een aangepaste armprothese. Hij liet de video zien aan zijn instrumentmaker in Zwolle en vroeg of hij ook een dergelijke prothese kon krijgen. Collega Robert Jan dook in het vraagstuk.

Fitness met één arm?

Fred deed in het verleden fanatiek aan fitness. Hij benaderde ProReva omdat hij het sporten in de fitnessschool graag weer wilde oppakken. De beide armprothesen die hij al had, zijn niet geschikt om oefeningen mee te doen in de sportschool. Deze zouden vrijwel zeker kapot gaan bij een dergelijke belasting. Daardoor beperkte hij zijn oefeningen tot zijn goede arm. De wens bleef bestaan om ook weer alle oefeningen te kunnen doen die hij eerder ook deed toen hij nog twee handen had. Bovendien komt zijn lichaam beter in balans als hij ook zijn linkerarm traint. En op de lange termijn is het alleen maar beter als hij meer kracht in de spieren van zijn aangedane arm ontwikkelt.

Branchevreemde oplossing

Robert Jan vond de oplossing in de muziekindustrie. Met zogenaamde G-haken worden tijdens optredens behoorlijke zware luidsprekers aan het plafond gehangen en kunnen tot zeker 750 kg dragen. Robert Jan vermoedde dat hij met zo’n haak welk iets zou kunnen. Hij bevestigde een G-haak aan een op maat gemaakte koker. De binnenkant van de haak werd bekleed met siliconen, zodat de halters niet weg kunnen glijden. De koker kreeg een ratelsysteem, waardoor deze nog beter gefixeerd aan de stomp kan worden tijdens het sporten. Op die manier kunnen de sportprothese en de arm een veel grotere belasting aan.

De rest is geschiedenis. Begin september kon Fred de sportprothese op komen halen. In dit filmpje laat hij zien dat de prothese zijn werk naar behoren doet!