Maatwerk brace voor Henk

Van de huisartsenpost naar de IC

“Het was bizar”, vertelt Henk, “vrijdag was er niets aan de hand en zaterdag werd ik wakker met fikse griepklachten.” Henk gaat naar de huisartsenpost in Lelystad. Zijn vrouw en zoon moeten buiten op de parkeerplaats wachten. De arts twijfelt geen moment en bestelt een ambulance. Buiten adem belt hij zijn vrouw en zoon met de mededeling dat hij overgebracht wordt naar het St. Jansdal in Harderwijk. “Ik weet amper meer dat ik daar binnen werd gebracht. Mijn toestand was zo ernstig, dat ik gelijk in een kunstmatige coma ben gebracht en aan de beademing kwam.”

Gevolgen corona

Henk balanceert vijf weken op het randje van de dood. Na zes weken wordt hij bijgebracht. Dat ging niet zomaar. Spierfuncties zijn uitgevallen en hij moet alles opnieuw leren. Tot begin december had hij geen enkele spieractiviteit meer in zijn pols en vingers. Bovendien slikt hij nu nog steeds pijnstillers om de stekende pijn in zijn voet te onderdrukken. “Mijn linker armfunctie was uitgevallen en ik moest zelfs weer leren eten.” Na een ziekenhuisopname van drie maanden wordt de sonde verwijderd en kan Henk revalideren bij Vogellanden in Zwolle.

Denken in kansen

Henk is al meer dan 45 jaar bevlogen koordirigent van amateurkoren. Hij speelt prachtig piano. In het dagelijks leven is hij zelfstandig verandermanager in de foodsector. Dat betekent dat hij behalve pianospelen ook veel verslagen moet typen: voor beide banen heeft hij zijn vingers meer dan nodig. “Ik kon mijn vingers niet meer strekken en mijn duim trok steeds onder mijn handpalm.” Bij Vogellanden is het mogelijk om muziektherapie te volgen. Deze therapie wordt echter vooral ingezet bij hersenaandoeningen. Henk denkt van nature in kansen: “Ik dacht: als ik mezelf tot doel stel om weer piano te kunnen spelen, dan kan ik ook typen en andere activiteiten oppakken!”

Oplossing

Met een fietshandschoen en elastiekje probeert de ergotherapeut zijn vingers en duim te ondersteunen. De oplossing helpt een beetje, maar brengt Henk niet wat hij wil. ProReva in Zwolle wordt benaderd voor een oplossing. De dag dat Henk voor zijn brace naar ProReva gaat, wordt hij echter wakker met meer activiteit in zijn vingerspieren! De aangevraagde polsbrace is dan al niet meer nodig.

De oplossing van ProReva

Robert Jan van ProReva maakt van siliconen een maatwerk brace om de hand open te houden en de duim te ondersteunen. Met de 3D printer worden op maat gemaakte ringetjes om zijn vingers gemaakt. Voor het optillen van de vingers worden tussen de ringetjes en de brace elastiekjes bevestigd. De geprinte ringetjes blijken bij het bewegen echter pijnlijke druk te geven op zijn vingers.

De brace wordt aangepast; de ringetjes en elastiekjes worden vervangen door veren.
Door de toegenomen spieractiviteit kan Henk zijn vingers steeds beter bewegen.

Er zit weer muziek in!

Met veel doorzettingsvermogen en een beetje hulp van de maatwerk brace kan Henk weer pianospelen. “Ik krijg steeds meer energie. Na een dag therapie bij Vogellanden hoef ik niet standaard meer te rusten. Nu nog een mooie veranderopdracht, dan ben ik binnenkort weer helemaal terug!” lacht Henk.