Redressiehelm voor Luuk

Ramon en Nadesja kozen voor een redressiehelm voor Luuk. Hun verhaal is ook te beluisteren in de podcast van NicuTalk. Podcasts-host Mathilde Keij vroeg ouders naar hun ervaring in deze aflevering.

 

Al snel na zijn geboorte bleek dat Luuk er de voorkeur aan gaf op zijn rechterzij te liggen. “Hij kon echt niet naar zijn linkerzij rollen en lag altijd op dezelfde kant, wat we ook probeerden”, vertelt vader Ramon. Er ontstond gaandeweg een flinke afplatting op zijn hoofdje. Ouders kwamen bij de kinderarts terecht om uit te sluiten dat het ging om een craniosynostose. Dat is een aandoening waarbij de schedelnaden te vroeg sluiten. Als dat gebeurt, vervormt de schedel van een kindje opvallend. Dat bleek gelukkig niet het geval.

Naar de fysiotherapeut

Ze werden verwezen naar de kinderfysiotherapeut en osteopaat om Luuk van zijn voorkeurshouding af te helpen. Nadesja, de moeder van Luuk vertelt: “Dat hielp gelukkig! De fysiotherapeut kwam wekelijks bij ons thuis om met Luuk te oefenen en hem te behandelen.” Nadesja deed ook trouw alle oefeningen met Luuk die de fysiotherapeut voorschreef, zoals hem met speeltjes uitlokken om naar links te kijken en hem regelmatig op zijn buik te leggen.

“Na een tijdje kon Luuk wel naar links rollen en op die kant van zijn lichaam liggen, maar de afplatting bleef.” De eerste meting bij de fysiotherapeut liet een afwijking boven de 95% zien. Hoewel de tweede meting resulteerde in een afname, bleek er weer een toename bij de derde meting. Dat was het moment dat de redressiehelm ter sprake kwam.

Kiezen voor een redressiehelm

Ouders kwamen er tijdens het proces achter dat er over redressiehelmen verschillende meningen zijn. “Onze fysiotherapeut stond er volledig achter, terwijl behandelaars in het ziekenhuis wat twijfels uitten. Toen we op internet gingen zoeken, lazen we ook verschillende meningen.”

Hun fysiotherapeut wees ouders op ProReva en ze maakten een afspraak om zich te laten adviseren. Onze helmenspecialiste van in Hilversum concludeerde dat een helm voor Luuk een goede oplossing zou zijn. “Marrella gaf ons alle ruimte om er nog eens over na te denken, maar toen we er eenmaal waren, hebben we gelijk doorgepakt”, vertelt moeder.

Een redressiehelm geeft het beste resultaat als de behandeling start rond de leeftijd van zes maanden. “Op een gegeven moment heb je niets meer te kiezen. Dan is het moment voorbij dat je nog in kunt grijpen. En we wilden niet dat Luuk later gepest zou worden met een afwijkende vorm van zijn hoofd.”

Ervaring met de helm

Moeder Nadesja biecht op dat ze het best moeilijk vond om te beginnen met de helm, toen die eenmaal klaar was. “Ik weet nog dat ik op het spreekuur vroeg: moet Luuk die helm nu gelijk op in de auto? Ik heb dat moment tijdens de rit naar huis nog even uitgesteld. Toen we thuis waren moest ik wel even slikken, de eerste keer dat ik de helm op het hoofdje van mijn zoon zette. Maar Luuk vond het allemaal prima en nu ben ik eraan gewend.”

Luuk droeg trouw zijn helm en ouders hebben geen spijt dat ze voor deze behandeling gekozen hebben. “Zo’n helm valt natuurlijk best op. Je vraagt je af hoe andere mensen erop gaan reageren. Ook de investering is voor sommige ouders best fors, omdat je het zelf moet betalen. Maar het is het waard! We zijn nu twee maanden verder en zien al een duidelijke verbetering.

Alle dingen waar we tegenop zagen, vallen ontzettend mee! Mensen vragen er wel naar, maar we krijgen bijna alleen maar positieve reacties. Aan Luuk merken we ook niet dat hij het vervelend vindt. Hij graait zelfs naar zijn helm als hij ‘m niet draagt. Soms ontstaat er een rood drukplekje. Dan worden we niet gelijk ongerust. Het is voor ons het teken om contact met ProReva op te nemen, want dan is zijn hoofd gegroeid en moet de helm iets aangepast worden.

We kunnen altijd snel terecht en worden direct geholpen. En tja, als hij zweet, dan ruik je dat als je de helm afzet. Maar dat is goed te verhelpen door de helm goed schoon te houden. En ik heb de indruk dat het zweten steeds minder wordt.”

Vader herkent het verhaal van andere ouders, dat een helm ook het hoofd beschermt tegen stoten. “Soms horen we Luuk ’s nachts met zijn hoofd tegen de spijlen van het bed tikken. Daar voelt hij niets van en volgens mij vindt hij het wel een leuk geluid!”, lacht vader.

 

Podcasts

Google

Apple