Mobility Clinic in Apeldoorn

20-04-2023 15:00

Begin april organiseerden we onze eerste Mobility Clinic bij AV’34 in Apeldoorn. ProReva nam het initiatief voor dit sportevenement.

Als je een lichamelijke beperking hebt, is sporten niet vanzelfsprekend. We willen met de Mobility Clinics juist die doelgroep een dag sportief bewegen aanbieden, op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier. En natuurlijk vinden we dat iedereen af en toe een gezellige dag verdient. Want sportief bewegen doet wat met je, zeker als je het samen met anderen kunt doen! Het weer zat tijdens de eerste editie wat tegen, maar de deelnemers waren gemotiveerd en trotseerden alle elementen. Niemand liet zich weerhouden door de buien!

Wat is een Mobility Clinic?

Tijdens een Mobility Clinic kunnen orthese- of prothesegebruikers ervaring opdoen om sportiever te bewegen met hun hulpmiddel. De trainers geven oefeningen en tips om je mobiliteit te verbeteren. Het maakt niet uit of iemand lekkerder wil leren lopen of de ambitie heeft om een nieuw wereldrecord op de 100m sprint neer te zetten. Iedereen is welkom bij onze Mobility Clinics. We werken samen met fysiotherapeuten, trainers en para-atleten, instrumentmakers, leveranciers van orthopedische hulpmiddelen, patiënten- en sportverenigingen. Op die manier kunnen we gebruik maken van de inzichten en ervaring van meerdere experts.

Meer trainers opleiden

We vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij, dus ook met sport! Als je beperkt wordt door een fysieke aandoening heb je soms wat extra ondersteuning nodig. Die ondersteuning kunnen reguliere sportclubs en -verenigingen vaak niet bieden. Daarom maken we ons sterk om steeds meer trainers of fysiotherapeuten op te leiden, zodat zij mensen met een fysieke beperking een veilig en effectief trainingsprogramma aan kunnen bieden.

Ook de gemeente Apeldoorn onderschrijft dit doel. Sunita Biharie, de Apeldoornse wethouder van o.a. welzijn en sport, benadrukte dat in haar welkomstwoord en gaf het startsein voor de Mobility Clinic.

 

Wat doet sporten voor je?

Door regelmatiger te sporten, voel je je fysiek fitter en beter. Je spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbeteren, waardoor het ook gemakkelijker wordt om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als je je zelfverzekerder voelt in het bewegen, voel je je ook onafhankelijker. Mensen die sporten, ervaren minder stress en hebben een beter zelfbeeld. Realiseer je ook wat sporten sociaal met je doet. Bij een sportvereniging ontmoet je nieuwe mensen en er ontstaan soms heel nieuwe vriendschappen. Bovendien kun je je elkaar inspireren en motiveren.

Lopen op een blade

Voor prothesedragers was er een kans om een blade uit te proberen. Het monteren van een blade moet technisch wel mogelijk zijn. Bij iedere lengte of gewicht en niveau van amputatie hoort een andere versie van de blade. Je realiseert je vaak niet hoeveel techniek er komt kijken. “Je kunt niet zomaar even een blade onder je prothesekoker klikken”, vertelt Dave de Jong van ProReva, “zo moet je bijvoorbeeld voldoende lengte houden bij het rennen. Een blade buigt dieper door met rennen. En we letten ook goed op de juiste uitlijning. Je wilt niet dat iemand omkiepert!”

Sporten met een hulpmiddel

Anna van Team Para Atletiek en Lisan van Össur verzorgden de trainingen. Zij zijn beiden gespecialiseerd in het trainen van (beginnende) sporters met een lichamelijke beperking. Dankzij hun enthousiasme en kennis deed iedereen fanatiek mee aan de warming up, de training en de Pilates-les van Anna. Opgeven was voor geen van de deelnemers een optie!

Het maakt echt niet uit wat je beperking is; er is altijd een manier om te bewegen, is de overtuiging van Anna. Lisan zegt op haar LinkedIn profiel: “Het leukste aan mijn werk is te laten zien en te leren dat een amputatie een nieuw begin is, geen einde.”

“Ik heb onder prettige en deskundige begeleiding mijn grenzen verlegd, waardoor ik nu beter accelereer tijdens het tennissen, heerlijk!” vertelt een van de deelnemers achteraf.

Lopen met een framerunner of Alinker

Tijdens de Mobility Clinics kun je ook een framerunner of Alinker uitproberen. In Apeldoorn werden de eerste stappen eerst voorzichtig gezet onder begeleiding van Petra en Cathrien , maar al snel werden de eerste rondjes op de atletiekbaan gelopen. Voor sommigen was dit de eerste keer sinds tijden dat ze zich zo vrij konden bewegen! Naarmate de dag vorderde, werden de gezichten blijer en de blik fanatieker. “Ik heb weer bewogen en mezelf vandaag zo vaak overwonnen”, bekende een stralende deelnemer, “ik ben in tijden niet zo gelukkig geweest!”

Mobility Clinics in Zwolle en Hilversum

Na deze succesvolle pilot in Apeldoorn zijn we van plan meerdere Mobility Clinics te organiseren. We komen in ieder geval in september naar Zwolle en begin 2024 staat Hilversum op de planning.

Meer informatie of vragen?

Wil je meer weten over de Mobility Clinic? Neem contact op met Majella van Montfoort, initiatiefnemer van de Mobility Clinics. Je kunt haar bellen of mailen via academie@proreva.nl of bel met 055-543 09 00.

RTV Apeldoorn maakte een mooie samenvatting van de ochtend. Je kunt de beelden terugkijken via:

https://youtu.be/ZQkaxFgpujg