Leefstijl tip - aanmaak serotonine

07-12-2022 13:25

Oxitocine, dopamine, serotonine en endorfine zijn de zogenaamde “gelukshormonen”. Deze neurotransmitters zijn signaalstofjes, die boodschappen overbrengen via de zenuwen aan je hersenen. Ze zorgen ervoor dat je je goed voelt en je beter bestand bent tegen tegenvallers of kritiek.

Wist je dat je al deze gelukshormonen zelf een flinke boost kunt geven? Je kunt de aanmaak van deze hormonen namelijk zelf positief beïnvloeden! Hieronder gaan we in op serotonine.

Beïnvloed de aanmaak van serotonine

Serotonine zorgt ervoor dat je socialer bent en dat je beter in je vel zit. Een tekort aan dit stofje kan zorgen voor slapeloosheid of depressieve gevoelens en heeft invloed op je eetlust.

Serotonine wordt voor het grootste gedeelte (90%) in je darmen geproduceerd. Hierdoor heeft je spijsvertering en de voeding die je dagelijks eet een enorme invloed op hoe je je voelt. De overige 10% wordt in je hersenen geproduceerd. Je kan de productie van serotonine positief beïnvloeden d.m.v.:

  • Zorg voor een goede darmwerking. Maak de keuze voor gezonde voeding en dan met name eiwitrijk voedsel en drink voldoende.
  • Mediteren, dit helpt je om langdurige stress tegen te gaan.
  • Ga naar buiten! Zonlicht/daglicht bevordert de aanmaak van serotonine.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Wees bewust dankbaar voor positieve dingen in je leven. Dankbaarheid leidt tot positieve gedachten.