Nascholing ORD in Deventer Ziekenhuis

13-04-2023 17:00

Eddy Koopman, wondverpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis nam het initiatief om samen met zijn collega’s van de OK een nascholing aan te vragen bij ProReva. “We constateerden dat de vacuüm spalk na een amputatie beter kan worden aangelegd. Een niet correct aangelegde rigid dressing (ORD) kan leiden tot slechte wondgenezing en vertraging van het revalidatietraject.”

 

Wat is Ridgid Dressing?

De ORD wordt direct na een operatie toegepast. Het immobiliseert, beschermt en voorkomt vochtophoping (oedeem) in de stomp na een onderbeenamputatie. De behandeling zorgt voor een betere wondgenezing De Ridgid Dressing helpt hierbij.

Toufic Ziade, prothese specialist bij ProReva

Post-op liner

Toufic Ziade is prothesespecialist bij ProReva in Apeldoorn. Hij wordt 14 dagen na een amputatie bij de patiënt ingepland bij de start van de revalidatie in het verpleeghuis. Op dat moment wordt er een Post-Op liner aangelegd. Deze liner wordt gebruikt als compressietherapie na een amputatie en helpt bovendien tot de gewenste stompvorming te komen. Om uiteindelijk een goed passende prothese aan te kunnen meten, is een conische vorm van de stomp het meest ideaal.  

Klinische les Rigid Dressing

Toufic gaf op 12 april een klinische les over Ridgid Dressing aan wondverpleegkundigen en OK assistenten in het Deventer Ziekenhuis. Jan heeft een dubbele amputatie en bood zich vrijwillig aan als oefenpatiënt, waarvoor dank!