ProReva en Uniek Sporten

28-04-2021 12:00

ProReva gelooft dat iedereen mee moet kunnen doen. Ook met sport en beweging, ongeacht een eventuele beperking. Dat is voor ons de reden om ons aan te sluiten bij het sport en beweegakkoord Apeldoorn.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Uniek Sporten. Deze organisatie doet van alles om mensen met een beperking in beweging te krijgen. Misschien weet je niet dat ProReva je hier ook mee kan helpen. Hoe? Onze collega’s zijn heel creatief in het bedenken van aangepaste hulpmiddelen voor sport of beweging.

Fitness met een armprothese

Stel, je hebt een armamputatie ondergaan of bent geboren met een korte arm. En je wilt trainen in de fitnesschool. Hoe moet je dan een halter optillen? Met een dergelijke hulpvraag kun je prima bij ons terecht! Zo maakten we voor een van onze klanten een speciale armprothese met en een adapter waarmee hij gewichten kan heffen.

Bescherming voor je handen bij het besturen van je sportrolstoel

Nog een voorbeeld. Een van onze klanten speelt rolstoelbasketbal op para-olympisch niveau. Haar handen hadden veel te lijden door de besturing van haar sportrolstoel. Onze collega’s in Zwolle bedachten een slimme oplossing. Haar polsorthese maakten ze van siliconen. Hiermee wordt niet alleen haar pols ondersteund. Door het materiaal over haar handpalmen te laten doorlopen, beschermt ze ook de huid van haar handen tijdens het spel.

Paardrijden met een aangepast zadel

I.s.m. Gerard Linthorst van de Dutch Saddle Company maakten we een aangepast zadel voor een ruiter. Ze liep enkele jaren geleden een hoge dwarslaesie op na een val van haar paard. Door haar beperkingen is ze sindsdien afhankelijk van rolstoelen, andere hulpmiddelen en veel hulp van derden. Na een langdurig revalidatietraject wilde ze dolgraag weer zelfstandig kunnen paardrijden, zonder afhankelijk te zijn van een grote groep begeleiders. Positief als ze was, had ze één wens: haar paard kunnen besturen met stem en handen.

ProReva leverde een op maat gemaakte rugsteun voor het zadel. Gerard zorgde voor het overige zadel-maatwerk. Hij zag erop toe dat het zadel niet te zwaar werd en bedacht op welke manier ze veilig gezekerd in het zadel kon zitten. Hij maakte o.a. slim gebruik van magneten in haar stijgbeugels en laarzen en zorgde voor veilig zit- en rijcomfort voor ruiter en paard.

Gerard: “Het is uniek te noemen dat ze met dit maatwerk-zadel weer bijna zelfstandig haar trouwe Fries kan berijden. Voorheen was ze afhankelijk van de hulp van 10 vrijwilligers. Nu kan ze met minimaal één tot twee begeleider(s) een rit maken. Daarmee heeft ze ook een groot stuk zelfstandigheid terug. Een unieke situatie en een prachtige samenwerking!”

Klimmen met een onderbeenprothese

En wat denk je van klimmen met een onderbeenprothese? Michael, een klant van ProReva Apeldoorn komt de klimwand weer makkelijk in met een aangepaste voet onder zijn beenprothese! Daarnaast zie je hem regelmatig een rondje hardlopen in en om Apeldoorn op zijn blade.

Hulpmiddel voor het vasthouden van je tennisracket

Voor sommige mensen die minder kracht in hun handen hebben, kan het lastig zijn om een racket, batje of stick vast te houden als je minder kracht in je handen hebt. Ook daarvoor hebben we een prima oplossing. Een heel eenvoudig op maat gemaakt klemmetje kan jou net dat zetje geven om toch weer te gaan tennissen, badmintonnen of golfen!

Rolstoeltennis – een oplossing voor Daan

Daan is 10 en is een leerling van Het Kroonpad. Zijn beide ouders en broer tennissen fanatiek. Ook zijn jongere zusje wil straks op tennisles. Daan wilde ook “gewoon tennissen”, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Hij zit namelijk in een rolstoel en heeft verminderde spierkracht door een spierziekte. De moeder van Daan vindt het jammer dat zo weinig mensen weten wat er allemaal mogelijk is als je wilt sporten met een beperking. “Via de Esther Vergeer Foundation was alles zo geregeld”, vertelt zijn moeder. “Zowel een sportrolstoel als zijn racket zijn beschikbaar gesteld. Daan heeft nu tennisles met een vriend van school bij TV De Maten in Apeldoorn. Het doet hem goed om samen te sporten. Ze hebben zoveel lol!”

Harm en André van ProReva maakten een speciale 3D geprinte spalk voor Daan, waarmee hij zijn racket beter vast kan houden. “Een prima oplossing!”, bevestigt Daans moeder.

Harm is enthousiast: “Ik vind het heel leuk om zulke oplossingen te bedenken. We leren ook weer van Daan doordat hij vertelt wat wel of niet werkt. Zo hebben we bij een latere versie een veel langere bevestigingsband aan de spalk gemaakt, zodat Daan ‘m makkelijk zelf aan kan doen”.

Ook een oplossing nodig? Daag ons uit!

Heb jij ook een uitdaging voor ons? Leg je vraag eens aan ons voor. We bedenken graag met jou een oplossing waardoor jij je favoriete sport weer kunt oppakken of een nieuwe sport kunt ontdekken!