ProReva levert eerste orthese uit de 3D printer

21-02-2018 12:00

Op donderdag 1 maart 2018 beleeft ProReva, orthopedisch maatwerk een primeur. We leveren vandaag onze eerste orthese af die gemaakt is met een 3D printer. André Mulder en Yorick Vernooij, de kartrekkers van het 3D-ontwikkelteam bij ProReva zijn trots op het resultaat. Na een proces van uitproberen, verbeteren en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het gelukt om een kwalitatief goed product te produceren met de 3D printer.Hulpvraag
De betreffende klant heeft een dropping hand na een CVA. Bij een dropping hand hangt de hand door een beschadiging aan de grote armzenuw slapjes naar beneden. Onze klant kan daardoor zijn hand verminderd inzetten. De revalidatiearts schreef daarom een dynamische hand-polsorthese voor ter ondersteuning van deze hand. De vraag was onder andere om de orthese van een zo licht mogelijk materiaal te maken dat comfortabel  gevormd om de hand heen zit.

Oplossing
Met de maten van de onderarm en de hand is het 3D team achter de tekentafel gaan zitten, zijn de printbestanden getekend en de onderdelen geprint. De orthese bestaat uit twee vederlichte geprinte onderdelen. Het voordeel is dat dankzij de 3D printer rondere vormen ontstaan, die comfortabeler dragen. De onderdelen worden met elkaar verbonden door een dynamisch tussenscharnier.
Hoe lang de 3D printer bezig is met printen, is afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt.

Doorontwikkelen
Het 3D team zet sterk in op recycling en duurzaamheid bij de oplossingen die de 3D printer mogelijk maakt. Op de markt is al filament beschikbaar dat van gerecyclede PET flessen wordt gemaakt. Het team bekijkt de mogelijkheden om bijvoorbeeld restmateriaal uit onze productie om te zetten in nieuwe grondstoffen.