Leefstijl tip - gezonde stoelgang

03-11-2022 12:00

Op tijd naar de wc

Oké. Dan nu even een niet zo populair gespreksonderwerp. Poepen. Tip 10 van de basistips voor een gezonde leefstijl.

Iedereen vindt het vervelend om een grote boodschap op een openbaar toilet te doen. Nog erger: daarna de deur open doen. Helemaal als er aan de andere kant van de deur mensen staan te wachten. Je stamelt waarschijnlijk een excuus en maakt je met een grijns of rood hoofd uit de voeten. Maar weet je? Iedereen moet af en toe naar de wc. Stap dus over je gene of smetvrees heen en ga op tijd!

Gevolgen van ophouden

Weet je wat er gebeurt als je iedere keer dat je voelt dat je moet poepen, het ophoudt of uitstelt? Je ontlasting hoopt zich op in je darmen. Je darmen zijn een soort spons en onttrekken vocht aan alles wat zich in je darmen ophoopt. Daardoor wordt je ontlasting droger en harder. Het gevolg is dat je steeds meer moeite krijgt om te kunnen poepen. Je kunt dramkrampen krijgen, pijn of zelfs bloed als je naar de wc gaat. Daar zit je toch niet op te wachten?!

Hoe voorkom je verstopping of erger?

Wederom: drink voldoende en beweeg! Dat helpt je ook om makkelijker naar de wc te gaan. Als je beweegt, dan komen je darmen ook in beweging. Een ander advies is om ervoor te zorgen dat er veel vezels in je maaltijden zitten. Vezels houden het vocht in je darmen namelijk vast en maken je ontlasting soepel. En voel je dat je moet poepen, ga dan! Bovendien, het is ook een mooi momentje om je even terug te trekken. Je wordt in ieder geval niet snel gestoord op het toilet!

Mathilde, onze leefstijlcoach kan je nog meer tips geven of op weg helpen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak met haar voor een kennismaking.