nascholing - welke EVO bij neurologische aandoeningen

13-11-2023 16:45

Onlangs organiseerden we de nascholing “Meer mobiliteit bij neurologische aandoeningen”. Majella van Montfoort, relatiemanager bij ProReva, kon bijna 50 deelnemers welkom heten in de oefenzaal op de afdeling fysiotherapie van Vivium Naarderheem in Naarden. Dankzij de samenwerking met Vivium, Ottobock en Merem Medische Revalidatie konden we fysiotherapeuten en medisch specialisten kosteloos een interessant programma aanbieden.

De scholing draaide om het herkennen van afwijkingen in het gangbeeld en de keuze voor de juiste enkel-voet-orthese (EVO) bij neurologische aandoeningen. Lotta de Boer, revalidatiearts bij Merem Medische Revalidatie, gaf uitleg vanuit medisch oogpunt. Niek Wondergem, productspecialist bij Ottobock, deelde zijn jarenlange productkennis als het gaat om de keuze voor de juiste orthese.

Loopproblemen na neurologische aandoeningen

Na aandoeningen als traumatisch hersenletsel of een CVA komen permanente zwakke voetheffers vaak voor. Dan zijn patiënten aangewezen op een hulpmiddel dat hun voet tijdens het lopen optilt. Ottobock biedt meerdere oplossingen voor bijvoorbeeld een klapvoet, zoals orthesen of functionele elektrische stimulatie (FES).

Diagnose en orthopedische oplossing

Tijdens een gangbeeldanalyse wordt duidelijk in welke fasen van de loopgang er problemen ontstaan. Dokter De Boer legde dit duidelijk uit aan de hand van beeldmateriaal en behandelde de mogelijke problemen in de stand- en zwaaifase. Hetzelfde deed Niek Wondergem, maar koppelde hier de biomechanica aan en de keuze voor het beste hulpmiddel.

Voor het bepalen van de perfecte uitlijning werd gebruik gemaakt van een moderne laser, waarmee je een statische analyse kunt maken. Daarnaast maken we ook nog steeds gebruik van wat minder geavanceerde, maar wel praktische meetgereedschappen, om bijvoorbeeld het draaipunt van de knie te bepalen. En old-school whiteboard markers! De vrijwilliger uit het publiek had wellicht niet verwacht dat hij met meerdere markeringen op zijn knie thuis zou komen!

Interactieve workshops

Na deze inhoudelijke en theoretische presentaties deelde de groep zich op voor de twee interactieve workshops onder leiding van Niek Wondergem en drie orthopedisch technologen van ProReva. In de ene groep werd het uitlijnen op elkaar geoefend. In de andere ruimte kon men op elkaar testen hoe elektrostimulatie werkt en aanvoelt.

Reacties van deelnemers

We zijn blij met de enthousiaste feedback en tips van onze deelnemers. 

 
“Tijdens de nascholing en workshops heb ik nieuwe inzichten opgedaan en bruikbare tips gekregen die ik kan toepassen in de praktijk”

“Interessant, het uitmeten met het apparaat (laser en gewichtsverdeling). Het specifiek aanmeten van een confectie-orthese lukt op deze manier veel nauwkeuriger, zonder dat je direct een volledig looplab inschakelt. Ik zou dit graag vaker samen met ProReva willen inzetten bij revalidanten. Bij twijfel over het soort orthese (of wel/niet hakverhoging) kan deze meting ondersteunend zijn voor het maken van de beslissing.”

“Kunnen jullie de aanvraagprocedure voor een EVO volgende keer behandelen? Wie mag er bijvoorbeeld verwijzen en wanneer heeft de cliënt recht op een nieuwe orthese?”

“Wat een goed en gevarieerd programma! Ik vond het echt verbazingwekkend met hoeveel mensen jullie waren gekomen om de scholing te geven. Heel leuk!”