Sporten met twee beenprothesen

18-03-2024 15:00

Hennie sport met twee onderbeenprothesen en dat doet ze met veel plezier!

Hennie heeft twee onderbeenprothesen en is al heel wat jaren vaste klant bij ProReva in Zwolle. Ze ging niet in op onze uitnodiging om naar de Beweegdag op 6 april in Zwolle te komen, want Hennie weet al wat het is om te sporten met een prothese: “Hartelijk dank dat jullie mij een uitnodiging gestuurd hebben. Echter maak ik er géén gebruik van. Ik sport heel veel met twee beenprotheses en kan me uitstekend redden.” 

 

Sporten als leefstijl

“Ik kom uit een groot gezin en sport werd ons met de paplepel ingegoten. Ik sport net als mijn broers en zussen al mijn hele leven. We motiveren elkaar. Vroeger deed ik aan gymnastiek, waterpolo en speelde in de volleybal competitie”, vertelt Hennie.

Op jonge leeftijd maakte Hennie een zware periode door en haar beide voeten moesten geamputeerd worden. Met veel wilskracht en goede begeleiding krabbelde ze overeind en pakte de draad weer op. “Sporten helpt me om me beter te voelen”, vertelt Hennie. “Je blijft fit, geniet meer van de dag en je voelt je gewoon goed als je de dag begint met beweging. En vergeet de sociale kant van sporten niet! Je ontmoet ook leuke mensen als je sport!”

Sporten met twee beenprothesen

Hennie heeft haar beenprothesen al vanaf 1997, maar dat belemmert haar niet om te bewegen.

Zeker drie keer per week start ze de dag met zwemmen, wandelen en met haar zus doet ze fitnesstraining. Als het weer het toelaat, wandelt ze ook graag, in de natuur of in de stad. “Ik gebruik wel een rollator voor langere afstanden. Dan kan ik af en toe even uitrusten en hoef ik niet aan de arm van mijn gezelschap te hangen.”

Hulpmiddelen en werken

Om gebruik te maken van hulpmiddelen moet je soms een drempel over. Dat herkent Hennie. “Naast mijn prothesen en een rollator heb ik ook een scootmobiel. Je voelt je niet echt jong en hip met zo’n ding, maar ik zie vooral de voordelen: ik ben onafhankelijk van anderen en het is ook super makkelijk om de boodschappen of de oogst van een dagje shoppen mee te nemen!” Hennie is altijd bezig. “Ik verveel me nooit; ik hou van lezen, schrijf verhalen, werk in de tuin, maak graag stedentrips en ga zo vaak mogelijk op vakantie. En ik sport dus regelmatig.”

Huishoudelijke klussen doet ze met haar man en doet daarnaast veel vrijwilligerswerk. “Ik heb een achtergrond als secretaresse en ben goed in boekhouden. Helaas lukte het me niet meer om een betaalde baan te vinden na mijn revalidatie, maar ik krijg waardering voor het werk dat ik vrijwillig doe en daar haal ik genoeg voldoening uit. Het voordeel is dat ik het werk in mijn eigen tempo kan doen en veelal vanuit huis.”

Uitdagingen om te sporten met prothesen

Hennie vertelt dat ze om te gaan zwemmen veel tijd kwijt is. “Het duurt even voor ik in het water lig. Eerst kleed ik me om in de zo’n grote kleedkamer, loop op mijn prothesen naar een bankje, trek ze uit en wiebel met bankje en al naar de rand van het bad. En dan laat ik me zo het water in kukelen!” Nadat ze haar baantjes heeft getrokken, moet ze op haar knieën het trapje op en loopt ook op haar knieën terug naar het bankje en trekt zich op. En dat lukt prima. “Ik heb volgens mij nog sterkere armen dan mijn man!”, lacht ze. Ze schaamt zich allang niet meer voor nieuwsgierige blikken en is niet bang dat iemand haar prothesen meeneemt. “Dat zou wat zijn zeg! Ik heb geen reserve-paar”, realiseert ze zich.

Sporten onder begeleiding

Na haar revalidatie begon ze met fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut. “Dat werd me op een gegeven moment te prijzig en ik besloot dat ik het zelf ook wel kon.” Omdat ze voorheen vooral aan teamsport deed, moest ze wel even wennen aan een individuele sport als fitness. “Ik heb veel kracht in mijn armen, maar hoef niet van die grote spierballen, zoals die jonge mannen die staan te zwoegen in de sportschool. En ik maak ook geen selfies”, lacht Hennie. “Inmiddels geniet ik van de krachttraining. Ik begin op de loopband en maak mijn training af op toestellen. Mijn doel is vooral om fit te blijven.”

Tip voor andere prothesegebruikers

“Je kunt nog best veel als je een beenprothese hebt. Als ik sport of in beweging ben en eropuit ga, voel ik me fitter en gelukkiger. Het begin van mijn dag is gewoon beter!”

Hennie vertelt dat ze zich realiseert hoe gelukkig ze nu is en vindt dat ze een rijk en liefdevol leven heeft. Ze wil dan ook aan iedereen meegeven: “Pluk de dag en geniet van onverwachte geluksmomenten. Je weet nooit hoe het leven loopt!”